Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Containers met walvisvlees teruggestuurd naar Rotterdam

  •  
10-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vinvis_blauwe_02.jpg
De lading walvisvlees in Hamburg die transporteur Samskip uit IJsland heeft vervoerd wordt teruggestuurd naar de haven van Rotterdam. Het containerschip ‘Eilbek’ heeft de lading zojuist aan boord genomen. Greenpeace blokkeert het schip zodat het niet kan vertrekken.
Verantwoordelijkheid
"Er wordt heen en weer gesleept met containers waar niemand nog verantwoordelijkheid voor wil nemen", licht campagneleider Pavel Klinckhamers van Greenpeace toe. "Deze lading moet in Hamburg blijven en vernietigd worden. De Nederlandse overheid en het Havenbedrijf Rotterdam kunnen het zich niet veroorloven de IJslandse walvisjagers opnieuw te helpen hun lading naar Japan te vervoeren."
Bevroren vis
Twee weken geleden heeft het Havenbedrijf Rotterdam een dringend verzoek gedaan aan bedrijven om geen walvisvlees meer door te voeren via de Rotterdamse haven. Op dat moment werd het betreffende transport door Samskip onder politiebegeleiding in de Rotterdamse haven afgeleverd om later opgehaald te worden voor vervoer naar Japan. Op het laatste moment is de partij watervlug verplaatst naar Hamburg. Na een actie van Greenpeace in de Duitse haven heeft de douane de lading inbeslaggenomen en na onderzoek geconcludeerd dat met de transportdocumenten is gesjoemeld. De inhoud van de containers werd opgegeven als ‘bevroren vis’ in plaats van ‘vlees van zeezoogdieren’.
Circus
"Eerst wordt de Rotterdamse douane klaarblijkelijk om de tuin geleid met verkeerde documenten, vervolgens mislukt het transport via Hamburg en nu begint het circus weer van voor af aan," zegt Klinckhamers. "Er is maar één echte oplossing: geen woorden maar daden. Verbied de doorvoer van walvisvlees in de hele EU."
Bron: Greenpeace.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.