Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Containerramp zoals MSC Zoe kan zo weer gebeuren

  •  
14-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
containerschip

© Bron Pixabay

Rederijen overtreden massaal de internationale regels op veiligheidsgebied voor grote containerschepen. De ramp met de MSC Zoe in de Noordzee en het Waddengebied begin vorig jaar heeft daar geen verandering in gebracht. Dat blijkt uit een grote controle van containerschepen in de haven van Rotterdam door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

De inspectierapporten van de controles zijn door Omrop Fryslân en RTV Noord opgevraagd via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Bij 42 van de 69 gecontroleerde schepen zijn gebreken aangetroffen. Daarbij gaat het onder meer om kapotte en ontbrekende twistlocks, waarmee de containers met elkaar verbonden zijn. Ook zijn de gewichten in een aantal gevallen niet goed over de schepen verdeeld. Dat kan leiden tot extra gevaar bij zwaar weer of onvoorziene omstandigheden.

De controles werden al in april vorig jaar gehouden, maar de resultaten waren nog steeds niet naar buiten gebracht.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.