Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Consumptie foie gras in drie jaar gehalveerd

  •  
23-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gans_01.jpg
De consumptie van foie gras in Nederland is tussen 2007 en 2010 meer dan gehalveerd. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Wakker Dier op basis van import- en exportcijfers van het CBS. Culinair specialist en biologisch kok Eric van Veluwen bevestigt de trend: “Je komt steeds minder foie gras tegen, zowel in de horeca als bij groothandels. Foie gras is not done geworden.” Wakker Dier voert al jaren campagne tegen het zeer dieronvriendelijke product, waarvoor eenden en ganzen onder dwang worden vetgemest. Vele restaurants en bedrijven zijn in de jaren gestopt met het serveren van foie gras.  Dit jaar voert de stichting actie via de radio samen met Jort Kelder om de laatste restaurants en consumenten te overtuigen.
Wakker Dier bekeek en bewerkte de maandelijkse import- en exportcijfers van het CBS1. Er zijn geen eenduidige cijfers over de consumptie van foie gras in Nederland. Door op de kiloprijs te letten heeft Wakker Dier de partijen foie gras die foutief waren samengevoegd met andere (vlees)producten uitgemiddeld. Hieruit bleek een afnemende trend vanaf 2007 van de consumptie van foie gras in Nederland. Deze trend wordt tevens bevestigd door de cijfers van het statistisch bureau van de EU, Eurostat, en het Frans comité van foie gras producenten CIFOG (Comité Interprofessionnel des Palmipèdes à Foie Gras).
Voor de productie van foie gras worden ganzen en eenden gedwangvoederd. Met een lange buis in de keel wordt driemaal daags een vette maïspap in de maag van de dieren gepompt. Hierdoor zwelt de lever op tot vier à tien keer de normale grootte. Dit gaat gepaard met spijsverteringsziektes, verwondingen aan keel en nek, ademhalingsproblemen en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster. De dieren worden dermate vet dat sommige aan het eind amper meer kunnen lopen2. Deze productiemethode is zo dieronvriendelijk dat het in Nederland verboden is. In 2006 verkozen Nederlanders foie gras tot het meest foute kerstgerecht, bleek uit onderzoek van Team Vier in opdracht van Wakker Dier.
Wakker Dier voert sinds enkele jaren campagne tegen foie gras. Met succes want vele winkel- en horecabedrijven in Nederland laten foie gras links liggen: Bijenkorf, Makro, het restaurant van de Tweede Kamer, Rabobank, PGGM, KLM, Carlton, Mövenpick, Bilderberg, NH Hoteles, Marriot Hotels en vele andere restaurants. Zelfs koningin Beatrix serveert geen foie gras meer bij staatsbezoeken.
Bron: Stichting Wakker Dier
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.