Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Consumenten eten mogelijk vlees zieke dieren'

  •  
19-02-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
rauw_vlees.jpg
Hoewel vlees van zieke dieren niet in de voedselketen terecht mag komen, krijgen consumenten mogelijk toch zulk vlees op hun bord. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) erkent dat ze over onvoldoende geld en mensen beschikt om haar wettelijke taken uit te voeren.
Dat blijkt uit een brief van de VWA uit oktober 2007, die het TROS-consumentenprogramma Radar via de Partij voor de Dieren in handen heeft gekregen. Zieke dieren moeten op de boerderij worden geslacht en hun vlees moet naar een destructiebedrijf worden overgebracht, zodat het niet in de supermarkt of bij slagers komt te liggen. De VWA schrijft dat zij het toezicht op veetransporten, slachterijen en vleesverwerkers dit jaar tot een minimum zal terugbrengen.
De autoriteit kan ook niet voldoende toezicht houden op toevoegingen aan vlees. Bovendien wordt 25 procent van de geregistreerde bedrijven niet meer ten minste één keer per jaar gecontroleerd, zoals wettelijk verplicht is. Een van de oorzaken van het gebrek aan middelen van de toezichthouder is dat hij de kosten van de inspecties niet volledig bij de vleessector in rekening kan brengen.
De SP heeft over de zaak inmiddels schriftelijke vragen aan minister Gerda Verburg van Landbouw gesteld. De VWA liet de TROS weten geen behoefte aan een reactie te hebben.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor