Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Consument niet bereidt meer te betalen voor duurzame landbouwproducten'

  •  
11-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
groente  en fruit

© Groente en fruit - Bron Pixabay

Consumenten zijn nog niet bereid meer te betalen voor duurzame landbouwproducten als er een goedkoper alternatief is. Dat belemmert het verder verduurzamen van de landbouw, concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek onder consumenten. Subsidies voor boeren die duurzaam produceren en een btw-verlaging op duurzame producten voor consumenten zouden kunnen helpen, denkt de ACM.

Hogere productiekosten

De kosten voor duurzame landbouwproductie liggen hoger dan voor producten die niet duurzaam zijn, aldus de ACM. Boeren verdienen de hogere productiekosten, zoals de inkoop van biologische voer, nu nog terug omdat duurzaam eten duurder is dan regulier geproduceerd eten en een groep consumenten bereid is daarvoor te betalen. "Maar als het aanbod van biologisch geproduceerde producten toeneemt, moeten meer consumenten bereid zijn een hogere prijs te betalen. En dat is op dit moment de grootste belemmering", zegt ACM-voorzitter Martijn Snoep.

Om verdere verduurzaming van de Nederlandse landbouw te realiseren beschrijft ACM aan het minister van LNV mogelijke oplossingen. "Om de binnenlandse vraag te stimuleren kan worden gedacht aan subsidies voor boeren die duurzaam produceren en aan een btw-verlaging om duurzaam geproduceerde producten goedkoper te maken voor de consument." Maar alleen vraagstimulerende maatregelen zouden niet genoeg zijn. Volgens ACM zijn waarschijnlijk ook productiebeperkende maatregelen nodig, zoals:

  • Afspraken tussen boeren en binnen productieketens om aan hogere duurzaamheidsnormen te voldoen.
  • Verhoging van wettelijke minimumduurzaamheidseisen binnen de Europese Unie of in Nederland.
  • Vrijwillige uitkoop van boeren die regulier produceren en niet kunnen omschakelen. In het uiterste geval, onteigening van boeren.

In de praktijk zal het gaan om een combinatie van maatregelen die alle gerealiseerd kunnen worden als de overheid en de markt samen naar oplossingen zoeken.

Europese consumenten

Omdat de Nederlandse landbouw grotendeels afhankelijk is van export, zouden buitenlandse consumenten ook bereid moeten zijn meer te betalen. Dan kan de Nederlandse landbouw gaan omschakelen naar duurzame productie. In Europa zouden duurzaamheidskeurmerken meer moeten samenwerken zodat meer mensen in andere landen bereid zijn te betalen voor duurzaam geproduceerd eten.

De ACM deed het jaarlijkse onderzoek op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het is deels uitgevoerd door Wageningen Economic Research.

Bron: ANP en ACM

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.