Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Conference of the Birds'

  •  
05-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
Conference of the Birds affiche

© Rob Buiter

In het mystieke gedicht 'Conference of the Birds' vertelt de twaalfde eeuwse Perzische dichter Farid Ud-Din Attar het verhaal van vogels op zoek naar een leider. Aan het eind van hun reis komen ze er, kijkend in een spiegelend meer, achter dat de leider in henzelf zit.
"Dit gedicht inspireerde mij tot een voorstelling over de leiderschapscrisis op het platteland anno nu", zegt de Friese percussionist Sytze Pruiksma. "De internationale markt, grote bedrijven, de massaconsumptie, ze maken ons platteland kapot. Maar als voldoende mensen aan de basis opstaan, kunnen we wél wat veranderen aan het verdwijnen van de grutto en de andere agrarische natuur", aldus Pruiksma. Hij vertaalde het verhaal in muziek voor elektronische percussie, solo trompet van Eric Vloeimans en twee honderd blazers uit diverse Friese ensembles. Dansers van Club Guy and Roni en het Noord Nederlands Toneel vertellen en verbeelden het verhaal.
De 'Conference of the Birds' wordt gespeeld in het Friese recreatiegebied Groene Ster, aan de rand van de Europese Culturele hoofdstad Leeuwarden. Het initiatief komt mede van de burgerbeweging Kening fan 'e Greide , die streeft naar een duurzame verandering op het platteland.
Sytze Pruiksma

© Rob Buiter

Sytze Pruiksma (c) Rob Buiter
Eric Vloeimans

© Rob Buiter

Eric Vloeimans (c) Rob Buiter
Noord Nederlands Toneel

© Rob Buiter

Noord Nederlands Toneel (c) Rob Buiter
Club Guy and Roni

© Rob Buiter

Club Guy and Roni (c) Rob Buiter

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

roelpan
roelpan7 nov. 2018 - 16:11

Het was een sfeervolle avond onder ideale weersomstandigheden. De bijdrage van Eric Vloeimans samen met een orkest van 200 blaasmuzikanten was een aantrekkelijk onderdeel van de voorstelling naast het veelvuldige gehuppel van de dansers.