Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Compensatie voor nertsenhouders kost miljoenen meer dan gedacht

23 nov 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
414 keer bekeken
  •  
Nerts_veenfeiko.jpg

© Fotograaf: veenfeiko

De compensatie voor nertsenhouders gaat meer kosten dan verwacht, meldt demissionair landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verwacht dat er 12,6 miljoen euro euro bovenop het gereserveerde bedrag van 150 miljoen euro komt. Omdat nog niet alle compensatie-aanvragen volledig beoordeeld zijn, kunnen die extra kosten nog verder oplopen

De belangrijkste reden voor de overschrijding van het budget is "een hoger aantal meewerkende ondernemers dan vooraf ingeschat". Tot nu toe hebben 147 ondernemingen compensatie aangevraagd voor in totaal 180 locaties, meldt Schouten. Het grootste deel (91 aanvragen) is definitief vastgesteld. Enkele aanvragen zitten nog in de beoordelingsfase, en vijftig ondernemingen hebben wel een voorschot ontvangen, maar nog geen vaststelling. Twee aanvragen zijn afgewezen.

Vrees voor coronavirus

De compensatie is in het leven geroepen nadat het kabinet had besloten eerder te stoppen met de nertsenhouderij in Nederland. De dieren op tientallen nertsenhouderijen raakten vorig jaar besmet met het coronavirus. Uit vrees dat het virus op de bedrijven zou blijven rondwaren, besloot het kabinet alle nertsenhouderijen sneller dan gepland te ruimen: eind vorig jaar kwam er een einde aan de sector. Nertsenhouders zouden al verplicht worden te stoppen in 2024.

Overigens is ook 36 miljoen euro opzij gezet voor regelingen als de subsidie voor sloop en/of ombouw van nertsenbedrijven. Ondernemers die sloopsubsidie wilden aanvragen, moesten dat voor 1 november doen. Zij die een ombouwsubsidie willen, kunnen dit tot eind 2023 aanvragen. Al 157 ondernemingen hebben aanvragen ingediend, voor 176 locaties in totaal. De RVO moet de aanvragen nog beoordelen. Of ook dit budget wordt overschreden, is dus nog niet bekend.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar