Vroege Vogels

Commotie om ooievaarsboom

  •  
24-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
ooievaarseik_dwingeloo

De nestboom van de ooievaars voor de deur van het medisch centrum in Dwingeloo

© Henny Radstaak

Zal je net zien: nestelen ooievaars eens niet in een kunstnest maar in een boom, wil de gemeente de boom omkappen omdat ie niet meer helemaal gezond is en een gevaar zou kunnen zijn voor de veiligheid. Dat is het geval in Dwingeloo, waar al vijf jaar een ooievaarspaar succesvol broedt in een eik vlak voor het medisch centrum daar. De eik is aan de onderkant aangetast door een zwam en nu heeft de gemeente Westerveld, waar Dwingeloo onder valt, een kapvergunning voor de boom aangevraagd, op advies van een boomchirurg.

Second opinion

Bewoners van Dwingeloo willen dat de boom met het karakteristieke ooievaarsnest, bij de entree van het dorp, blijft. Zij vragen zich af of de boom echt weg moet en de gemeente alles uit de kast heeft gehaald om de eik te behouden. In opdracht van verontruste bewoners heeft een andere boomchirurg een second opinion gemaakt en die zegt dat de boom wel aandacht behoeft, maar dat die zeker (nog) niet hoeft omgekapt.

Petitie

“Vanuit de wachtkamer van het medisch centrum genieten veel mensen elk voorjaar van de ooievaars, die daar al die jaren succesvol broeden”, zegt één van de bewoners. Omdat de ooievaar een beschermde diersoort is, moet de provincie Drenthe de kapaanvraag nog beoordelen. Verontruste bewoners zijn intussen een petitie gestart om de ooievaarseik te behouden. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

LidideBoer
LidideBoer27 jan. 2020 - 14:42

Als de gemeente dat gaat doen  ben ik heel benieuwd of ze daar in dat nest gaan broeden,heel veel succes!Deze boom met nest voor het ziekenhuis geeft voor de patienten wel een mooie afleiding!!groeten LidideBoer

GStarre
GStarre27 jan. 2020 - 12:49

Ik heb met een resistograaf metingen verricht aan de boom en de te kappen boom ernaast. Een resistograaf is een instrument waarmee de sterkte van levend hout gemeten en vastgelegd kan worden. Op deze manier is bijvoorbeeld te meten of de wand van een boom (restwanddikte) met een holte nog genoeg is. Is de wand te dun dat kan de boom een gevaar voor de omgeving vormen. Als de boom een gevaar vormt voor de omgeving dan heeft de gemeente geen andere keuze dan over te gaan op kap. overzicht metingen en uitleg resistograaf: https://www.boom7.nl/boomverzorging/r16352-NTO-Westerveld-Entingheweg-Dwingeloo.html Voor vragen over de 'ooievaarsboom' en het rapport ben ik bereikbaar via contactgegevens op bovengenoemde site. De gemeente gaat naar aanleiding van een ecologisch onderzoek een nest plaatsen op 450 meter van het huidige nest. De provincie zal niet de kapvaanvraag beoordelen, de provincie zal enkel toestemming geven of een ontheffing Wet Natuurbescherming afgeven. GStarre

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.