Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nationale Tuinvogeltelling: is de merel aan een comeback bezig?

24 jan 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
merel_PeterReijners

© Fotograaf: PeterReijners

Tienduizenden mensen doen dit weekend mee met de 17e editie van de Nationale Tuinvogeltelling. Het is veruit de populairste natuurtelling van Nederland. En het is vrij simpel: gewoon een halfuur lang je tuinvogels turven vanuit je luie stoel. De grote vraag is of de merel, na jaren achteruitgang, dit jaar zijn comeback maakt. Onze ‘blackbird’ kelderde twee jaar geleden voor het eerst sinds de start van de Tuinvogeltelling buiten de top 3. Als een mogelijke oorzaak van die achteruitgang wordt vaak het Usutuvirus genoemd. Dit voor merels dodelijk virus werd afgelopen jaren in vooral Oost-Nederland geconstateerd. In Vroege Vogels brengen we een kleine ode aan de merel en komt Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming Nederland met de eerste resultaten van de telling.

Mooiste zanger

De zang van de merel is enkele jaren geleden in Vroege Vogels nog verkozen tot het mooiste natuurgeluid van ons land. Kort daarna is in ons programma zelfs de mooiste merelzanger van Nederland uitgeroepen. Met het geluid van deze winnende ‘merel Victor’ componeerde zangeres Ellen ten Damme op ons verzoek een muzikale ode aan de zwarte vogel met zijn zoetgevooisde geluid: Het merellied.

Mezeninvasie

Naast de mogelijke comeback van de merel verwacht Vogelbescherming dat de invasie van kool- en pimpelmezen uit het oosten van Europa dit najaar ook invloed heeft op de resultaten van de telling. Dat komt door een goed mastjaar (veel beukennootjes) vorig jaar, waardoor heel veel mezen de winter hebben overleefd. Daardoor zijn er dit voorjaar veel jonge mezen bij gekomen.

Vogels lokken

Hoe meer vogelvoer in de tuin, hoe meer vogels. Dat klinkt logisch. Wat Vogelbescherming betreft is het prima om vogels te lokken naar je tuin en zo het aantal te tellen vogels op te krikken. Met een vetbol (zonder netje, want daar kunnen ze in verstrikt raken), een zadensilo, een pot vogelpindakaas of gewoon een appel help je de tuinvogels al enorm. In strenge winters trekken veel vogels sneller de tuinen in op zoek naar voedsel, dan in zachte winters. Vanwege het gebrek aan voedsel in de bossen en in de weilanden. Tot nu toe is de winter vrij mild, dus de kans is groot dat het aantal getelde tuinvogels dit jaar wat lager zal zijn. 

Wie ook meedoet met tellen is de minister van Landbouw en Natuur Carola Schouten. Zij telde de vogels in haar Rotterdamse achtertuin:

Top drie van 2019

Evenals vorige jaren was de huismus vorig jaar veruit de meest getelde soort. Mussen zijn echter echte groepsvogels. Zit ie in de tuin dan ook meteen met een heleboel bij elkaar. Nummer twee werd de koolmees en drie de vink. De Nationale Tuinvogeltelling wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek.

Meedoen?

Dat kan! Live resultaten en alle informatie over hoe je mee kunt doen is te vinden op de website van de Tuinvogeltelling.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Kiteodo
Kiteodo24 jan 2020 - 12:50

Grappig,  ik zag vanmorgen 3 marels op het garagedak en dacht, hé het lijkt wel alsof ze terug zijn.