Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Comeback van de ijsvogel

  •  
28-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ijsvogel_AantdeJong.jpg

© Fotograaf: AantdeJong

De ijsvogel is weer helemaal terug. Na twee zachte winters zijn de aantallen spectaculair toegenomen. De meeste paartjes zijn zelfs bezig aan hun derde broedsel, constateert Jelle Harder van de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek.

Drie legsels
In het voorjaar van 2014 begonnen ijsvogels vroeg, al eind maart, met broeden. Veel paartjes brachten drie legsels groot. Intensief telwerk van specialist Jelle Harder liet zien dat driekwart van de paren voor een derde keer over ging tot broeden. Harder noteerde in zijn werkgebied in de Gooi- en Vechtstreek een stijging van 11 naar 41 paren. Die zouden bij elkaar ongeveer 600 jonge ijsvogels hebben geproduceerd. Dankzij dit imposante vermogen om veel jongen te produceren, kan de populatie ijsvogels dus ineens opveren. Bedenk daarbij dat voor ieder jong gemiddeld eens per uur een visje of groot waterinsect wordt gevangen.

ijsvogel_karelbuitenkam

Fotograaf: karelbuitenkam

Hooggespannen verwachtingen
Ook de winter van 2014/2015 kende geen lange vorstperioden. Na nog zo’n zachte winter zijn de verwachtingen voor 2015 hooggespannen: gaat de ijsvogel richting het recordjaar van 2008? 

ijsvogel_erikveldkamp

Fotograaf: erikveldkamp

Dat het goed gaat met de ijsvogel blijkt ook uit alle ijsvogelfoto's die gestuurd worden naar onze site. Zoek maar eens op ' ijsvogel ' dan vind je meer dan 750 schitterende foto's. 

Lees meer op  Natuurbericht.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.