Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Comeback van de Amsterdamse huismus

24 mrt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huismus_10.jpg

© Fotograaf: Annetpiet

Nadat het jarenlang slecht ging met de huismus in Amsterdam, is er nu gelukkig goed nieuws te melden. De afgelopen tien jaar is het aantal broedparen in de stad verdubbeld van 3400 broedparen naar 6500 in 2016. 

Inventarisatie

Om de mussen te inventariseren werden alle straten van Amsterdam af gefietst door stagiaires van de Hogeschool Almere. Zij noteerden alle tjilpende mannetjesmussen en brachten hierdoor de gehele Amsterdamse populatie in kaart. (Klik hier  voor de actuele mussenkaart van Amsterdam).

Amsterdam Noord

De mussen blijken het met name in Amsterdam Noord naar hun zin te hebben, dit stadsdeel heeft ruim 1700 nesten, gevolgd door Oost, met circa 1250 broedparen. De populatie mussen in het centrum van Amsterdam groeide het meest spectaculair: van 125 naar ruim 600 nesten. Alleen in Zuidoost werd een afname vastgesteld, van 868 naar 486 nesten.

Sperwer

De toename van het aantal mussen heeft meerdere redenen. Zo is de gemeente gestopt met het spuiten van gif, waardoor er meer insecten leven in de stad. Tevens heeft de mus zich aangepast aan een van haar grote vijanden: de sperwer. Iedere groep mussen heeft tegenwoordig een paar vogels op de uitkijk zitten die meteen alarm slaan zodra gevaar dreigt. Bovendien heeft de sperwer er zelf een vijand gekregen in de stad: de havik.

Rectificatie

In de radio uitzending van 26 maart 2017 werd door stadsecoloog Geert Timmermans per abuis een verkeerd getal genoemd. Hij noemde het getal van 9600 broedparen, dit had 6500 broedparen moeten zijn. Een stijging dus van 3400 naar 6500 broedparen in Amsterdam.

Meer over:

#amsterdam, huismus

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Cato2013
Cato201312 okt 2018 - 16:15

begrijp ik wel, in zuid-oost zou ik ook niet willen wonen.