Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kees Moeliker: Weg met de grasmaaier! plus nagesprek

  •  
14-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
Kees_moeliker.jpg

Kees Moeliker

© Kees Moeliker

De coronacrisis leerde Kees Moeliker dat het anders kan en dat zelfs saaie gazons kunnen opfleuren.  De directeur van Het Natuurhistorisch in Rotterdam richt zijn pijlen op de grasmaaier die veel te vaak spontane natuur in de stad en daarbuiten vermorzeld. Zo ook om de hoek van Het Natuurhistorisch waar een stukje vergeten tuin stond te bloeien. Na de column legt Kees uit wat daar gebeurd is.

Lees hier de gehele column:

Hij moet het met een eenvoudige gedenkplaat doen, maar als Edwin Beard Budding – de uitvinder van de grasmaaier – een standbeeld had gehad, dan was hij deze week vast en zeker van zijn sokkel getrokken. De grasmaaier, die kan echt niet meer. Gepatenteerd in Engeland 1830 als mechanische vervanger van de zeis, sikkel en grazende geiten, bracht de uitvinding uitkomst voor het millimeteren van golfbanen en voetbalvelden. Tegenwoordig is het een machine die elke vorm van wildgroei coupeert. Er zijn nu cirkelmaaiers, klepelmaaiers, zitmaaiers, robotmaaiers en – de ergste van allemaal – bosmaaiers, een soort staafmixer voor de moeilijke hoekjes. Vanwege het onuitroeibare ‘Alles Moet Kapot’ is er zelfs een in Amerika gepatenteerde motormaaier die via de uitlaatgassen een chemisch goedje vernevelt dat insecten doodt en, afhankelijk van het gifmengsel, ook ongewenste vegetatie uitroeit. Tel uit je winst.
  

Het maaien beperkt zich niet tot het gras van suffe gazons en speelweiden, nee ook bloemrijke bermen en braakliggende terreinen gaan onder het mes. Daar waar zich straatgras en andere flora tussen stoeptegels vertoont en maaimachines kansloos zijn, wordt zwaarder geschut ingezet: zogenaamd milieuvriendelijke stoomspuiten en – jawel – vlammenwerpers. Zelfs voor je eigen straatje of tuinpad zijn er de ‘Thermoflamm Bio Classic’ (op gas), de ‘Thermo Kill Trio’ (elektrisch), en de ‘Green Power Evolution’ (ook elektrisch). De strijd tegen alles wat zich boven het maaiveld vertoont, is big business en dat allemaal onder het mom van ‘groenbeheer’.    

De coronacrisis leerde mij dat het anders kan en dat zelfs saaie gazons kunnen opfleuren. Vanuit mijn vrijwillige isolatie in het Natuurhistorisch Museum, waar ik werk, kijk ik uit op het Rotterdamse Museumpark. Daar werd vlak voor het paasweekend een hek omheen gezet, omdat de picknick- en andere coronaparty’s niet meer te handhaven waren. De trieste aanblik van een stadspark zonder mensen veranderde opvallend snel in een park met bloemrijk grasland. Doordat ook de motormaaier wegbleef, bloeiden de madeliefjes en paardenbloemen op tot een ongekende oppervlaktedekking. Ze stonden overal, dicht opeen en het gonsde er van de wilde bijen en zweefvliegen. Toen begin juni de coronamaatregelen versoepelden, de musea weer openden en het hek verdween, werd het gras met bloemen en al gemaaid. Alles was weer ‘zoals het hoort’ – kort en netjes – ongetwijfeld volgens een door de gemeentelijke groenbeheerders goedgekeurd maaiprotocol.    

Positieve uitzonderingen daargelaten, vermorzelt de grasmaaier nog veel te veel spontane natuur in de stad en daarbuiten. Waar stadsbewoners, bioboeren en ecologen de handen ineenslaan om de biodiversiteit naar een hoger plan te tillen, volharden groenbeheerders in achterhaalde ideeën hoe parken, tuinen, bermen en slootkanten er uit moeten zien. Het is tijd voor verandering. Weg met de grasmaaier!

Meer over:

kees moeliker,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

john4711
john471115 jun. 2020 - 18:52

Nou meneer Kees, Ik heb al vaker bij de gemeente aan de bel getrokken als alle bloei in een klap werd weggemaaid. Nee, het mocht allemaal niet te lang worden. Dan gaan er weer mensen klagen dat ze de hondenpoep niet zien liggen. Nou vraag ik je. Maar het maaien is uitbesteed aan derden. En wat willen die? Zo veel mogelijk maaien. Later komen ze het weer ophalen, Waarschijnlijk om door te verkopen als veevoer. En maar klagen dat we steeds minder bijen en vlinders hebben. Vind je het gek?

schilderes
schilderes15 jun. 2020 - 16:45

Bovendien droogt alles veel en veel sneller uit. Hier in de stad Nijmegen móet er op bepaalde tijden kennelijk gemaaid worden, droogte of geen droogte. Je ziet de gemeentemaaiers in grote stofwolken hun werk doen. Gek zijn ze. Ik heb ze al zo vaak aangeschreven: Ga ipv maaien jullie jonge boomaanplant liever bewateren. Ik loop me suf te sjouwen met mijn gieters.Gras laten staan betekent ook minder uitdroging.

schijf01
schijf0115 jun. 2020 - 16:44

Ze leren het nooit, Natuurmonumenten ,Gemeentes, Provincie ze maaien allemaal en liefst op het moment dat de vlinders en bijen de planten en bloemen het hardste nodig hebben .En ze hebben allemaal de mond vol van natuurbeheer.. En is er wordt er ergens niet gemaaid dan maaien de mensen die aan die straat wonen  wel.

Hanne2021
Hanne202115 jun. 2020 - 14:52

Ja, heel erg irritant dat gemaai. Laat eens de natuur zijn gang gaan. Lekker veel diversiteit in de natuur voor de dieren, insecten en genieten van al wat leeft. Heerlijk. Ook dat gepluk van vlier en bloemen door mensen vind ik ook heel ergerlijk. Laten staan voor insecten en vogels. AFBLIJVEN!!!! Heb respect voor de natuur!

chelle
chelle15 jun. 2020 - 12:49

Om te huilen hè?! Ze presteren het hier ook straks weer om alle klaprozen,etc.weg te maaien!Want dat gebeurt ieder jaar(buitengebied Amsterdam)Michelle

mboshogg
mboshogg14 jun. 2020 - 10:09

Heel erg mee eens..... Maar waar komt dit denkbeeld van die 'groene grasmat' eigenlijk vandaan  ?  Versaille , Napoleon ?  De angst van boeren voor vervuiling van hun percelen ?   Mijn gemeente is vorige jaar overgestapt op een ander bermbeheer, maar dat geldt alleen voor bermen buiten de stad. Er zijn zoveel grasvelden en plantsoenen waar winst te behalen valt met een heel ander beheer van de groene ruimten .  Minder maaien, overhoekjes langer laten staan, seizoensbreed planten in plantsoenen, burgers informeren over de waarde van 'on'kruiden en uitgebloeide bloemen voor insecten.