Vroege Vogels

Column Kees Moeliker: Weg met de Blokkerkraai!

  •    •  
23-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2403 keer bekeken
  •  
Kees Moeliker

Kees Moeliker

© André ten Brinke

Net als alle andere plagen, sloop ook deze er langzaam in. De eerste tekenen zag ik een paar jaar geleden. Toen leken het nog onschuldige passanten. Maar nu zie ik die ellendige kraaien overal. Vooral op balkonnetjes van galerijflats in buitenwijken, maar ook in tuinen in de betere buurten en op de groene daken van stadsvilla’s. Je ziet ze overal waar mensen wonen, en het worden er steeds meer: de Blokkerkraaien.

Ze zijn voor een habbekrats te koop bij die potten-en-pannen-winkel en in tuincentra. Is deze plastic kraaienreplica de nieuwe tuinkabouter, ter decoratie van onze troosteloze met grinttegels geplaveide en met gammaschuttingen afgezette achterplaatsjes? Vrolijken ze tuinen en balkons op? Nee, de Blokkerkraai heeft een ander doel: het is een vogelverschrikker. Blokker zelf prijst ze als volgt aan (ik citeer):

‘Heb jij last van vogels? Vind je bijvoorbeeld het geluid vervelend of stoor je je aan de vogelpoep die overal ligt? Dit is vrij makkelijk op te lossen! Met behulp van deze vogelverschrikker heb jij een stuk minder of geen last meer van vogeloverlast! Deze grote zwarte kraai zorgt er voor dat veel vogels een andere tuin kiezen om neer te dalen, aangezien de kraai er niet uitnodigend uitziet voor andere vogels.’

Tsja, de kraai ziet er inderdaad ‘niet uitnodigend’ uit. Ze zijn ronduit lelijk zelfs. Het lijkt alsof er de een of andere Chinese krombekkraai model voor gestaan heeft. Maar verder rammelt dit verkooppraatje van alle kanten. ‘Het geluid vervelend’? Vogelgeluid heeft zelfs de grootste componisten geïnspireerd. ‘Vogelpoep’? Dat is juist prima mest. En bovenal, lieve luisteraars, de Blokkerkraai werkt niet. De eerste de beste duif of meeuw heeft al na vijf minuten in de gaten dat het onbeweeglijke zwarte prul volkomen ongevaarlijk is en trekt zich er niets van aan. De enige echt effectieve vogelverschrikker is de mens zelf. Maar die wetenschap is nog niet bij de plastic kraaienproducenten en -consumenten ingedaald. Het gevolg is dat die pseudovogelverschrikkers op steeds meer plaatsen opduiken. Het lijkt wel een collectieve anti-vogel actie. Maar waarom?Waarom zou je vogels überhaupt verjagen? Lok vogels juist naar je tuin of balkon en geniet ervan. Hang nestkastjes op, metsel een waterbak, plant bessenstruiken, zorg voor zaaddragende planten en blauw-bloeiende bloemen die insecten trekken, timmer een voederplank en voer met mate. Voor je het weet heb je, samen met een hele reut andere vogels, ook echte kraaien in je tuin. 

Blokkerkraai

Nepkraai op balkon

© Kees Moeliker

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.