Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Column Jelle Reumer: Leve de wetenschap

  •  
20-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1382 keer bekeken
  •  
jelle reumer

© Foto: Jelle Reumer

Terwijl ik deze column zit te tikken komt het bericht binnen dat de dertien miljoenste coronavaccinatie is gezet. Dat getal is inclusief de beide shotjes die intussen in mijn eigen bovenarm zijn geprikt door vriendelijke ggd-medewerkers in een kolossaal en lelijk gebouw in Nieuwegein. Ik heb er niet over hoeven nadenken of ik überhaupt wel gevaccineerd wilde worden, sterker nog, ik vond en vind het prima. Ik vertrouw op de voortbrengselen van de wetenschap. Is dat verstandig? Ik denk het wel, je kunt nooit alles weten, maar we stappen toch ook in een auto, een vliegtuig of de trein door de Kanaaltunnel zonder ons af te vragen of de kooiconstructie wel veilig is, of de draagkracht van de vleugels goed is berekend en of er geen lek in het tunneldak ontstaat op het moment dat we door die tunnel zoeven. We vertrouwen op de ontwerpers, de ingenieurs, op de wetenschap.

Dus nee, ik ken niet alle onderdelen van mijn auto voor ik er in stap. En nee, ik heb ook niet alle ingrediënten van de verschillende coronavaccins op mijn netvlies. Maar ook niet die van de BMR en DKTP prikken, de jaarlijkse griepprik en de choleravaccinatie voor als ik naar het buitenland ga. Trouwens, weet u precies wat u slikt als u een paracetamolletje neemt tegen de hoofdpijn? Om over de ingrediëntenlijst van een diepvriespizza maar te zwijgen.

Dat zat wel even anders met een bekende voetballer die op dit moment met het Nederlands elftal aan de EK deelneemt. Deze meneer – ik zal zijn naam uit privacy-overwegingen niet noemen – wist te vertellen dat hij zich niet wilde laten vaccineren omdat, zo meldde hij, hij niet weet wat voor vreemde dingen hij dan in zijn lichaam laat spuiten. Op de social media werd deze uitspraak meteen uiterst effectief onderuit geschoffeld door iemand die de aanvaller in kwestie vroeg of hij dan soms wel alle ingrediënten van de tatouage-inkt kon opnoemen waarmee hij zijn lichaam ruimhartig heeft laten versieren. Ik heb het antwoord niet vernomen, maar kan het raden.

Wetenschappers weten ook niet alles, en een goede wetenschapper zal de eerste zijn om dat te erkennen. Wetenschap is een permanente zoektocht naar kennis. En zo hoort het ook, altijd op zoek naar meer kennis, naar bevestiging van ideeën of ontkrachting van gedachten die toch niet juist blijken. Dat geldt voor de techniek van de auto en het vliegtuig, voor de invloed van stikstof en gifstoffen op het ecosysteem, voor de werking van uw mobieltje en van vaccins, en voor 1001 andere zaken die we zonder nadenken voor lief nemen. Zonder in vele eeuwen opgebouwde wetenschappelijke kennis leefde u deze zondagochtend stinkend en schurftig in een klamme grot, hoewel de kans nog veel groter is dat u er überhaupt niet meer zou zijn.

Dankzij de wetenschap kunt u nu zelfs naar leuke vogelgeluidjes op de radio luisteren. Fijne zondag.

Meer over:

column, jelle reumer
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor