Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hans Sibbel: Deugen

10 mei 2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
51 keer bekeken
Hans Sibbel

© Fotograaf: Koen Suyk

Op mijn tafel ligt het boek, De meeste mensen deugen. Van Rutger Bregman.
Het is al weken in de top tien non fictie boeken.
De meeste mensen deugen. Ik denk van niet.
Om te beginnen met Rutger Bregman. Als je meer als 500 pagina's nodig hebt om te vertellen dat we zo deugen, dan denk ik dat al die bomen waar papier van is gemaakt er anders naar kijken.
100.000 boeken van 500 pagina's, dat is een hoop bomen.
Deugt Rutger Bregman? Aan het einde van deze column krijgt u een onverwacht antwoord.
Ik wilde het graag hebben over deugen en hoe wij met dieren omgaan.
Ik begin met een roodborstje. Mijn vriendin die breit heel veel momenteel. Echt veel. Episch. Ze is episch aan het breien. Als je mondkapjes zou kunnen breien dan hadden we in Nederland geen enkel tekort. En wie weet in Belgie ook niet.
Ze zit veel op engelse brei sites. En die sturen naast het nieuwste sokjes patroon en de dubbel noorzse dwarssteek ook foto's om het een beetje vrolijk te houden. Er is 1 dame die stuurt foto's van een roodborstje. Robin. In het engels is een roodborstje een Robin. Dus hij heet Robin de Robin. En hij komt elk jaar terug en hij is super tam geworden. Tijdens het breien legt ze een meelworm op haar been en dan komt Robin de Robin die halen.
Dan deug je met dieren. Je bent lief.
Ok en dan nu een twijfel geval. Dat ben ik. Ik ga u vertellen over het Nijlganzen Incident.
Ik ben geen fan van NIjlganzen. Erg agressieve vogels, zijn ook geen ganzen maar eenden en ze schijten veel. Op mijn gras, dus komt er regelmatig Nijlganzen stront ons huis binnen.
Als ze in de tuin zijn dan roept mijn vriendin 'de poepmachines zijn in de tuin'. Ik ren dan naar beneden en verjaag ze.
Ik hoor u denken, kan je vriendin zelf ze niet wegjagen. Ja. Dat kan. Maar de rolverdeling in ons huishouden is dat zij het stokstaartje is wat alarm slaan en ik ben de zilverrug die het territorium bewaakt.
En ze zit te breien.
Ik hou dus niet zo veel van Nijlganzen. En vorig jaar lente zwemmen ze opeens rond mijn woonboot met 7 jonkies. 7 pulletjes. 7. En dat was vertederend.
Er waren twee mensen op bezoek, dit was pre Corona en dat was nog het oude Normaal. Wat we nu het nieuwe normaal noemen is eigenlijk het nieuwe raar want in hoop dat het oude normaal weer het nieuwe normaal wordt.
Er waren dus 2 mensen op bezoek, ik zag die jonkies en ik dacht, die geef ik wat te eten. Even laten zien dat ik deug. Dus ik gooi wat boterhammen richtig de Nijlganzen.
En iedereen die iets van Nijlganzen weet, weet wat er daarna gebeurde. Nijlganzen zijn gek op ruzie maken, lawaai maken, poepen, voortplanten en eieren uitbroeden maar daarna is het klaar. De jongen zijn alleen maar gedoe. Dus die ouders zwemmen keihard naar het brood, de jongen dobberen alleen en uit het niets komen er 4 meeuwen. En voor we iest konden doen waren er drie pulletjes opgepakt en bungelden de zwemvliesjes uit de bek van een meeuw. Totale afschuw. En ik had het gedaan. De vraag is dan, deug ik wel met dieren? Ik zeg een twijfel geval.
Waar ik totaal niet over hoef te twijfelen was het bericht dat in een Nertsen fokkerij Corona was gevonden. Een Nertsenfokkerij. Shit. IK was ze al even vergeten.
Ze bestaan dus nog. Als je daar werkt dan weet je gewoon dat je niet deugt. Niet. Wij vinden het raar als een chinees een gordeldier eet om een verjaardag te vieren. Heel raar. Maar tienduizend beestjes het vel eraf halen en de rest als veevoer wegdoen, dat is dan normaal. Het is walgelijk.
Ik denk ook dat het programma Nertsenfokker zoekt vrouw niet zo goed loopt. Terwijl Nertsenfokker zoekt euthanasie, ik ga kijken.
Ik wil hier graag het gerucht verspreiden dat het Corona virus is ontstaan op een Nertsenfokkerij en dat 1 illegale arbeider die toevallig in Wuhan woont het mee naar huis heeft genomen en verspreid. Donald Trump, het is Het Nertsen virus! Pak die fokkerijen aan.
Als je Nertsen fokt, zeg maar martelt, voor het velletje voor de mooi, dan deug je niet.
Goed. En dan nu nog even over Rutger Bregmanntje.
Met z'n dikke boek.
Een van de grootste problemen die wij hebben is de klimaat verandering. En dat komt oa door de CO2 toename. En CO2 kan je opslaan. In bomen. En als je bomen vermaalt kan je er boeken van maken. Dus boeken zijn pure CO2 opslag. Hoe dikker het boek hoe meer je voor de aarde doet.
Dus ja, Rutger deugt en mijn advies, lees dikke boeken. De bijbel, Mein Kamf, koop kookboeken en natuurboeken. Maar koop boeken en red de mensheid.

Meer over:

hans sibbel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Populair bij BNNVARA