Vroege Vogels

Dolf Jansen: Bomen

  •  
01-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  

Een maand of vijf geleden sprak ik op deze plek tegen u over bomen. Niet heel verbazend omdat ik echt wel begrijp, na zo’n 74 columns, dat Vroege Vogels zich vaak met de natuur en zo bezighoudt. U weet wel natuur. Waarvan LTO Nederland en sommige politieke partijen vinden dat er eigenlijk best wel veel van is. En dat je het allemaal zou moeten stroomlijnen, beetje combineren, hier en daar opdoeken. Zodat je door kunt met agrarische en andere industriële activiteiten. En dat gelul over stikstof ook eindelijk eens uitdooft.

 

Maar goed, bomen. Ze zijn het thema van mijn jaar geworden, merk ik. Vier, vijf avonden per week, als ik ergens in den lande mijn oudejaars 2019 speel. Ik begon ooit over bomen en bedreigingen dien aangaande, omdat bij mij om de hoek, Ouderkerk aan de Amstel, A9,

14.000 bomen werden en worden bedreigd, door snelweg verbreding, en de aanleg van een tankstation. Waarbij vooral Rijkswaterstaat de laarzen in de klei gezet lijkt te hebben, want die hebben gewoon zin om eens lekker te hakken, te zagen en daarna een tankstation neer te plempen, terwijl er in een straal van een kilometer of 15 al drie zijn.  

 

Het goede nieuws is dat de bevolking en de plaatselijke politiek zich fiks verzetten. Ook partijen waarvan u het niet meteen zou verwachten. Maar, als het over vroem vroem gaat is het logisch dat ook de VVD genoemd wordt. Ik kijk de afgelopen week met enige verbijstering naar wat er weer met die partij gebeurt. Het teruggaan naar 100 kilometer per uur in het hele land werd als de grootste nederlaag van de partij ooit gezien #rotmaatregel. Maar nou bleek, dat de meeste VVD leden, ‘de mensen in het land’ zoals de oude Wiegel zou zeggen, nauwelijks opwinding was over wat langzamer rijden. Wellicht maken die mensen zich wel druk om verkeersveiligheid, uitstoot, luchtkwaliteit en doorstroming.

 

Maar ondertussen probeert Cora van Nieuwenhuizen niet alleen uit alle macht het vliegverkeer boven dit land, en aansluitend ook wereldwijd, uit te breiden, Schiphol, Lelystad. Maar ook wat snelwegen uit te laten dijen. Ik begrijp oprecht niet hoe je twee zo tegengestelde belangen, fysisch wellicht, in een hoofd, of een kabinet kunt verenigen. Je kunt toch onmogelijk volhouden dat je het groenste kabinet ooit bent en klimaatdoelen gaat halen, als je ondertussen blij wordt van het uitbreiden van auto- en vliegverkeer.

 

Het is toch het een of het ander. Je kunt toch ook niet een goed betaalde politieke baan hebben, terwijl je wachtgeld opstrijkt van een eerdere politieke baan en ondertussen vinden dat mensen op het bestaansminimum harder aangepakt dienen te worden. Sorry stukje cynisme

 

Maar goed, bomen. In mijn voorstelling probeer ik duidelijk te maken dat elke boom er een is. Dat elke boom symbool staat voor wat wij nog hebben. Natuur, landschap, milieu. En dat om die reden elke boom bescherming verdient. Bescherming tegen Rijkswaterstaat en vroemvroempolitiek. Bescherming tegen bijlen en kettingzagen. En als je verder kijkt dan alleen ons land, bescherming tegen droogte en bosbranden veroorzaakt door de klimaatcrisis.  

En bescherming tegen bedrijven, die biomassa als een interessant verdienmodel zien.

 

Zou het een idee zijn, een idee he, om allemaal, als we toch met de kerstboom aan de slag gaan, en in een sociale en liefhebbende bubbel zitten, die naar het schijnt in sommige families met december opduikt, zou het een idee zijn, een boom te planten, gewoon wij he, wij allemaal, een boom. En dan gelijk een voor al uw kleinkinderen, die zelf nog niet plantgerechtigd zijn.

 

Ik weet niet of het waar is dat er op dit moment op zondagochtend zo’n anderhalf miljoen mensen luisteren. Maar ook als u met minder bent. Plant een boom!

 

Prettige zondag, en feestdagen ook.

Meer over:

column, bomen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

schilderes
schilderes2 dec. 2019 - 17:35

Lieve Dolf, je bent als altijd een balsem voor mijn hart.Dank je voor weer een fantastische column!Als men een boom als medewezen zou zien, dan zou er al heel anders mee omgegaan worden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.