Vroege Vogels

Column Dolf Jansen: All new discovery

  •  
02-07-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
dolf_14.jpg
Bovenaan de pagina staat ALL-NEW-DISCOVERY, in hoofdletters inderdaad. Dat belooft nogal wat, zeker omdat het een pagina is uit een vrij serieus en inhoudelijk magazine. Het gaat echter, helaas, niet om een stap in de richting van een kankermedicijn of een methode om water te fabrieken op hete dorre plekken op aarde, het gaat om een automobiel. Een paginagrote advertentie voor een automobiel, die op de bijgaande foto door het water rijdt. Laag water, maar toch.
Als je een auto hebt blijf je toch lekker op het vasteland, denk ik. Koop anders een boot, of een surfplank, of een paar behoorlijke laarzen, want, eerlijk gezegd, het is wel erg laag water, waar de auto - geverfd in een tint tussen, oranje, goud en pure poepkleur in - zich voortbeweegt. Waarom zou je rijden door het water? Behalve als je mijn moeder bent en probeerde in te parkeren vlak bij een meertje. Sorry mama, ik voelde me altijd heel veilig bij jou in de auto, ook al had je naast je rijbewijs voor de zekerheid ook een vaarbewijs , en natuurlijk een platinum card van de Wegenwacht.
De be-adverteerde auto blijkt een model Landrover, een merk dat ik in mijn hoofd altijd koppel aan Israelische kolonisten, en is volgens de tekstschrijver ‘s werelds meest veelzijdige SUV . Voor mij is een SUV een wat te grote auto voor mannen die blijkbaar wat te compenseren hebben, ofwel de vrouwen van die mannen die een auto behoeven waar ze al hun eventuele kinderen, al hun eventuele shoppings, de benodigdheden voor hun carriere en hun geheime minnnaar in kunnen proppen. Maar goed, deze is uitermate veelzijdig. Waarbij het jammer is dat ze al die zijden in dezelfde bovengenoemde kleur hebben laten spuiten. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Die ik wel en zij niet hebben, fluister ik daar achteraan.
De auto biedt plaats aan een bagageruimte tot 2406 liter . Dat lijkt veel, maar als je naar iets dieper water doorrijdt heb je dat zo binnen. Weet ik uit ervaring.
Maar dan, de volgende zin: de auto brengt u overal, dankzij zijn legendarische offroad-capaciteiten . Het eerste deel van die aanprijzing lijkt me al wat overdreven, want je bent echt niet zomaar in Noord-Korea, op Antarctica of in Coevorden. Maar dat off road begrijp ik echt helemaal niks van. We wonen in het meest geasfalteerde land van de wereld, overal liggen snel- en andere wegen, en overal waar die snelwegen liggen worden ze verbreed, want daar is voor bepaalde politieke partijen meer korte termijn winst te behalen dan in een visie op de toekomst. Wat nou off road? Ik voel mezelf kwaad worden en dan roep ik dingen als flikker van mn bospad met je mislukte amfibie-busje!
Een zin nog: in het luxe interieur geniet iedereen van perfecte connectivity . Connectivity. Dat is Engels en betekent dat je een gesprek kunt voeren als de motor niet zo loeide, als iedereen de dopjes uit z’n oren pulkte en, vooral, als je elkaar iets te zeggen had. Los van het feit dat het lastig praat in dik 2400 liter eh bagage.
Ik gun iedereen zijn of haar auto he. Maar kan toch niet om de bijna onleesbaar kleine lettertjes onderaan de pagina heen, waar staat dat je kwa benzine een litertje of 10 wegklokt per 100 kilometer, en dat de uitstoot naar 250 gram per kilometer gaat. En dat zijn dan de gegevens van de maker, zeg ik er cynisch bij.
Mijn all new discovery, als u twijfelt over zo’n auto: neem de fiets. Ook als waterfiets verkrijgbaar.
Fijne zondag!

Meer over:

column,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.