Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Code rood voor het klimaat

  •  
15-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1114 keer bekeken
  •  
co2 - publiek domein

Fabriek

© Bron: byrev

De conclusies van het VN-klimaatrapport, dat maandag 9 augustus 2021 is verschenen, zijn niet mals. Het klimaat verandert snel en de gevolgen zijn groot: extremer weer, droogte, minder ijs op Noord- en Zuidpool en een fors hogere zeespiegel. Het is zelfs de vraag of Nederland over enkele eeuwen nog volledig bestaat. In Vroege Vogels is zondag NIOZ-onderzoeker Aimée Slangen te gast. Zij doet onderzoek naar zeespiegelstijging en is betrokken bij dit klimaatrapport. Ook de Wageningse hoogleraar Marten Scheffer schuift aan. Hij doet onderzoek naar kantelpunten in complexe systemen zoals het klimaat. De vraag is of het klimaat nu ‘aan het kantelen is’.  De verkeerde kant op.

Reacties op rapport

‘De fossiele industrie is ten dode opgeschreven’. Dat zegt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres in een eerste reactie op het klimaatrapport. ‘Het is code rood’, voegt hij er nog aan toe. De Britse premier Johnson spreekt van een wake-up call en volgens EU Commissaris Frans Timmermans is het nog niet te laat om het tij te keren. En gaan in ons land zelfs stemmen op om een soort wetenschappelijk adviesorgaan (een soort OMT) voor het klimaat op te richten.
Frans Timmermans

Frans Timmermans voor de Vroege Vogels-microfoon

© Vroege Vogels

IPCC

Aan het klimaatrapport hebben honderden wetenschappers meegewerkt uit 66 landen. Ze hebben samen gekeken naar 14.000 internationale klimaatonderzoeken. De studie is uitgegeven door het Intergovernemental Panel on Climate Change (IPCC). Dat instituut stelt elke 6 a 8 jaar een rapport op over de stand van de wetenschap rond het klimaatprobleem. Dit nieuwe rapport is de basis voor het klimaatbeleid van regeringen over de wereld. Ook ligt het op tafel op de grote jaarlijkse klimaattop, dat in november in het Schotse Glasgow plaatsheeft.

Zeespiegelstijging

Het IPCC presenteert in het rapport een aantal scenario's voor de toekomst. In het meest optimistische geval blijft de opwarming deze eeuw beperkt tot 1 tot 1,8 graden. In het meest pessimistische scenario kan er sprake zijn van een stijging met wel 5,7 graden, met alle gevolgen van dien. Volgens Slangen is zeespiegelstijging door de opwarming van de aarde onomkeerbaar. Als de wereldwijde uitstoot niet fors wordt teruggebracht dan kan de gemiddelde stijging in 2100 al 80 centimeter hoger zijn. Belangrijk voor Nederland is de toekomstige ijssmelt op Antarctica. Als de Zuidpool veel ijs verliest door de opwarming dan kan de zeespiegel al binnen enkele eeuwen met meters stijgen. En daarmee komt het voortbestaan van een deel van Nederland in gevaar.
Waddenzee_pixabay

© Pixabay

Kantelpunten

Extreem weer, het smelten van het poolijs en bosbranden. Met de opwarming van de aarde zouden deze gevolgen wel eens onomkeerbaar kunnen zijn. Het zijn zogenoemde kantelpunten in het klimaat. Ook in het IPCC-rapport wordt dat expliciet benoemd. Volgens ecoloog Marten Scheffer is het principe van ‘kantelpunten’ terug te zien in de natuur, het klimaat en zelfs in de maatschappij. Bij een kantelpunt zorgt een relatief kleine verandering voor een relatief groot gevolg, en kan het klimaat in een andere evenwichtssituatie terecht komen, met alle problemen van dien.

Een klassiek voorbeeld: het Nederlandse oppervlaktewater. Veel sloten en plassen zijn doorgaans of helder, met veel waterplanten, of troebel, met veel algen. De overgang van helder naar troebel kan optreden als de hoeveelheid meststoffen in het water zo oploopt dat een kantelpunt bereikt wordt. Dan springt het ene ‘systeem’ (helder) ineens over in een ander ‘systeem’. Als een plas eenmaal troebel is, is dat lastig om te keren.

Marten Scheffer kreeg in 2009 de prestigieuze Spinozapremie, voor zijn onderzoek naar plotselinge omslagen in complexe systemen als natuur, klimaat en zelfs de maatschappij
bosbrand_vuur_pixabay

© Pixabay

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.