Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

CO2 uitstoot omlaag in Nederland

  •  
15-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
CO2_4a9f99.jpg
Voor het derde kwartaal op rij wordt er ondanks economische groei in Nederland minder CO2 uitgestoten. In het derde kwartaal lag de uitstoot 2,3 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Over dezelfde periode groeide de economie met 2,4 procent, maakte het CBS dinsdag bekend.

Meer aardgas

Belangrijke oorzaak van de lagere uitstoot is dat energiecentrales meer aardgas in plaats van steenkool hebben ingezet bij de productie van elektriciteit. Ook is er opnieuw minder gas gebruikt voor het verwarmen van gebouwen, aldus het statistiekbureau.
De ontwikkeling van de CO2 uitstoot verschilt per sector. De energiebedrijven, waterbedrijven en het afvalbeheer stootten 6 procent minder uit ten opzichte van vorig jaar. De sector is goed voor een derde van de totale uitstoot. De transportsector - goed voor 19 procent van de totale uitstoot - stootte in het derde kwartaal ongeveer 5 procent meer CO2 uit. De landbouw en basismetaalindustrie stootten minder uit, de chemische industrie daarentegen meer.

Warm weer

Het weer speelde ook een rol van betekenis. Het derde kwartaal van 2016 was warmer dan een jaar eerder. Vooral september was relatief warm. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de CO2-uitstoot 1,0 procent lager dan een jaar eerder. Huishoudens en bedrijven verstookten minder voor de verwarming van hun huizen en kantoren. Consumenten verbruikten wel meer brandstof voor het eigen vervoer.
Bron: ANP

Meer over:

co2, uitstoot
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.