Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

CO2 uit verbrand afval naar glastuinbouw

1 okt 2019
  •  
leestijd 1 minuut
kassen_pixabay
Glastuinders in de buurt van Duiven (Gelderland) gebruiken vanaf nu koolstofdioxide die vrijkomt bij de verbranding van afval om hun gewassen te laten groeien. Afvalverwerker AVR heeft een nieuwe installatie in gebruik genomen die het broeikasgas CO2 afvangt. Het bedrijf claimt het eerste afvalenergiebedrijf in Europa te zijn dat op grote schaal CO2 kan afvangen om het aan andere sectoren te leveren.

50.000 huishoudens

Afgevangen CO2 uit Duiven gaat in tanks naar glastuinbouwbedrijven in de omgeving, die het gas in hun kas goed kunnen gebruiken om bijvoorbeeld de groei van groenten of bloemen te bespoedigen. De installatie heeft een capaciteit van 100.000 ton CO2 per jaar. Dat komt grofweg neer op de uitstoot die zo'n 50.000 gemiddelde Nederlandse huishoudens jaarlijks veroorzaken door hun energiegebruik, vervoer, voeding en spullen. Nu halen tuinders hun benodigde CO2 voornamelijk uit aardgas waarmee ze de kas verwarmen. Als ze hun CO2 van de afvalverwerker krijgen kunnen ze overstappen op duurzamere warmtebronnen zoals geothermie.

Uitbereiding

AVR heeft plannen om in Rozenburg, bij Rotterdam, een vergelijkbare installatie te gaan bouwen. Op de langere termijn ziet het bedrijf mogelijkheden om ieder jaar 800.000 ton CO2 af te vangen voor hergebruik. De totale CO2-uitstoot in Nederland is rond de 200 miljoen ton.
"Wij ambiëren een CO2-neutrale afvalverwerking en met deze stap kunnen we ons met recht een koploper noemen in Nederland en Europa", zegt topman Yves Luca van AVR.
Bron: ANP, AVR

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's