Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

CO2-rechten verkoop levert Nederland ruim 440 miljoen op

9 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
CO2

© Pixabay

De Nederlandse overheid heeft in 2019 ruim 440 miljoen euro verdiend aan de verkoop van emissierechten voor de uitstoot van CO2. Dat meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). Nederland veilde 17,7 miljoen CO2-rechten voor het Europese systeem van emissiehandel (EU ETS). Binnen die handel moeten bedrijven emissierechten inleveren om hun CO2-uitstoot te compenseren.

CO2-rechten worden duurder

In 2018 leverde de verkoop van emissierechten Nederland nog een half miljard euro op. Dat de opbrengst is afgenomen komt doordat er in 2019 bijna de helft minder emissierechten zijn geveild. De CO2-rechten zijn per stuk wel voor een veel hogere prijs geveild.

De industrie en elektriciteitsproducenten in Europa moeten jaarlijks emissierechten inleveren om de CO2-uitstoot te dekken. Een emissierecht staat gelijk aan de uitstoot van een ton CO2. Een deel van de rechten wordt gratis uitgegeven en een deel wordt geveild door Europese overheden. Bedrijven die meer CO2 uitstoten dan waar ze gratis emissierechten voor krijgen, kopen die op veilingen of van elkaar. Op het totale aantal rechten binnen het systeem zit een maximum en dat plafond neemt elk jaar af.

Carbonkiller

De handel in CO2-rechten vinden milieuclubs zoals WISE een slechte zaak. In 2018 lanceerde zij een online platform Carbonkiller waar burgers, bedrijven en organisaties CO2-rechten kunnen kopen - en die worden dan meteen vernietigd. Die 'vervuilingsruimte' kan dan niet meer door de industrie worden gebruikt om CO2 uit te blijven stoten. In ruim een jaar tijd werden zo 14.625 rechten om zeep geholpen.

Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.