Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

CO2-opslag nodig om uitstoot te verminderen

  •  
27-05-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
co2.jpg
De Europese Unie moet investeren in technologie om de opslag van CO2 op brede schaal mogelijk te maken. Verschillende belanghebbenden in de energiesector pleitten daarvoor tijdens een bijeenkomst dinsdag in Brussel.
Volgens de Poolse Europarlementariër Jerzy Buzek blijven fossiele brandstoffen als olie en gas de komende jaren de belangrijkste energiebron omdat alternatieve vormen van energievoorziening nog niet voldoende zijn ontwikkeld. ,,We hebben nu geen andere oplossing om CO2-uitstoot te verminderen dan opslag'', stelt hij. Buzek pleit voor technologische samenwerking in Europa om de mogelijkheden van opslag zo snel mogelijk te realiseren.
Het enige probleem is, wie dat moet gaan betalen. Volgens de Nederlander George Polk, voorzitter van het Europees Klimaat Fonds, moeten overheden direct gaan investeren; energiebedrijven moeten na een aantal jaren beginnen te betalen. Hij benadrukte dat de overheid de enige is die per direct dergelijke onderzoeken kan financieren. ,,In Nederland is voldoende budget, maar veel geld wordt uitgegeven aan minder belangrijke zaken.''
Eurocommissaris Andris Piebalgs (Energie) denkt dat de industrie zich uit zichzelf betrokken voelt bij het bestrijden van CO2-uitstoot. Hij hoopt dat energiebedrijven zo snel mogelijk met geld over de brug komen voor onderzoek naar opslagmogelijkheden van broeikasgas.
De Noorse milieuorganisatie Bellona Fonds vindt dat de Europese CO2-opslagtechnologie als een voorbeeld voor de rest van de wereld moet functioneren. De EU zou haar kennis moeten overdragen aan landen als China en India, die door toenemende welvaart steeds meer energie verbruiken.
Vorige maand nog besloten meer dan 74 olieproducerende en olieconsumerende landen dat er meer grootschalige projecten moeten komen om broeikasgas op te slaan. Nederland is op 30 juni en 1 juli gastland van een internationale CO2-conferentie, in samenwerking met Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Saudi Arabië.
Bron ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor