Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Club van Rome: inktzwarte toekomst mensheid

  •  
11-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Maandag werd redelijk geruisloos het nieuwste rapport van Rome gepresenteerd. 40 jaar na het illustere ‘grenzen aan de groei’ zijn de conclusies niet minder zorgwekkend voor onze planeet. Sterker nog, als we ons leven nu niet drastisch veranderen, overleven we niet als soort. Duurzaamheidsadviseur Jan Paul van Soest over de impact van dit rapport.
Het rapport, ‘2052: A Global Forecast for the Next Forty Years’ werd maandag gepresenteerd op het jubileum van het Wereld Natuur Fonds en is geschreven door de Noorse econoom Jorgen Randers, die ook meeschreef met het eerste rapport in 1972. Hij stelt dat we te langzaam reageren op de verschillende crises, milieucrisis, klimaatcrisis, grondstoffencrisis. Dat komt volgens hem vooral doordat bedrijven en de politiek erg gericht zijn op de korte termijn. De negatieve effecten worden volgens Randers deze eeuw steeds duidelijker en zichtbaarder. Zo zal het zeeniveau met een halve meter stijgen en zullen we steeds vaker getroffen worden door de extreme weersomstandigheden getroffen worden.
Jan Paul van Soest was lange tijd directeur van milieuadviesbureau CE Delft. In 2008 schreef hij het boek ‘de aarde heeft koorts’, over hoe we met klimaatverandering om kunnen en misschien wel moeten gaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.