Vroege Vogels

Clinton komt met klimaatboodschap van hoop

  •  
04-10-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
clinton.jpg
De klimaatveranderingen in de wereld als gevolg van de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen zijn niet alleen een bedreiging voor de wereld, maar vormen tegelijkertijd een uitdaging waarvan de wereld alleen maar beter kan worden. Met die hoopvolle boodschap is de gewezen Amerikaanse president Bill Clinton naar Nederland gekomen.
"De opwarming van de wereld is de grootste mogelijkheid de wereld op positieve manieren te mobiliseren", zei de oud-president tijdens een lezing georganiseerd door projectontwikkelaar OVG in Rotterdam. Volgens Clinton, die zich met zijn Clinton Global Initiative inzet voor tal van goede doelen in de wereld, moeten mensen, bedrijven, non-gouvernementele organisaties en uiteindelijk ook regeringen zelf actie ondernemen.
Het is een zaak die iedereen aangaat, hield hij woensdag zijn gehoor van prominenten uit politiek, bedrijfsleven en overheid voor. "Zoals Irak en Afghanistan aantonen, kunnen machtige landen heel weinig problemen alleen oplossen", ging hij verder. Daadkrachtige samenwerking is noodzakelijk, maar wel op basis van gelijkheid.
Opkomende economieën als China en India moeten bijvoorbeeld overgehaald worden een stap over te slaan in hun ontwikkeling. "Als ze besluiten te werken zoals wij hebben gedaan, zouden alle verworvenheden ongedaan worden gemaakt." Kern van het probleem is daarnaast de kwestie van identiteitsgevoel, aldus de oud-politicus. "Voelen we onszelf in de eerste plaats onderdeel van de mensheid of komen juist onze onderlinge persoonlijke verschillen voorop?"
Door verantwoordelijkheidsgevoel nemen individuen in de samenleving, in bedrijven en binnen de overheid zelf het voortouw en worden ideeën in daden omgezet. Anderen veroordelen, zet geen zoden aan de dijk maar werkt juist averechts, aldus de ex-president. "U moet het Amerikaanse volk niet veroordelen vanwege zijn regering", zei Clinton.
Over de hele linie genomen is Clinton evenwel positief over de toekomst. "Ik ben behoorlijk optimistisch." We moeten een systeem zien te vinden dat ons verenigt in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Dat stelsel zou ook van pas kunnen komen op andere vlakken.
Clinton verwacht ook in de toekomst een prominente rol te kunnen blijven spelen voor het milieu en andere initiatieven van zijn fonds. Op vragen of hij zijn vrouw en presidentkandidate Hillary Clinton warm kan krijgen voor het milieu, zei hij na afloop van de bijeenkomst: "ik denk niet dat ik daar enig probleem mee zal hebben".
Een ministerpost op Milieu of het departement van Energie zit er evenwel helaas niet in voor hem, liet hij zich tegen het ANP ontvallen. "Het is sinds veertig jaar presidenten niet toegestaan om familieleden in dienst te nemen." De mogelijke 'first husband' geeft er naar eigen zeggen bovendien de voorkeur aan zich maximaal in te zetten voor een beperkt aantal doelen. Het credo van zijn Global Initiative is niet voor niets 'minder praten, minder onderwerpen, meer actie.'
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.