Vroege Vogels

Citroenvlinder: soort van de maand!

  •  
01-03-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
510 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_327476.jpg
In maart is de citroenvlinder soort van de maand. In dit kader is het volgende bericht naar de pers gegaan. Als jullie extra aandacht kunnen vragen voor deze actie en zelf ook goed uitkijken en de gegevens doorgeven dan maken we er een echte citroenmaand van.
Omdat de citroenvlinder als vlinder overwintert, komt hij in het vroege voorjaar op mooie zonnige dagen direct te voorschijn. De vlinders zoeken dan naar nectar, maar ook naar een partner om te paren. De lente is daarom de aangewezen periode om deze soort tegen te komen. De mannetjes zijn citroengeel, terwijl de vrouwtjes lichtgroen tot wit gekleurd zijn. Bij beide eindigen de vleugeltoppen in een hoekige punt.
Citroenvlinders zijn niet zeldzaam in Nederland, maar komen vooral voor op de zandgronden in de buurt van bomen en struiken. De rupsen zijn erg kieskeurig en leven alleen van sporkehout en wegedoorn. De vlinders zijn wel zwerflustig en in maart kun je ze op een zonnige dag ver buiten hun normale leefgebied aantreffen. Hoewel de citroenvlinder nog algemeen voorkomt in ons land, zijn de aantallen de laatste jaren wel achteruitgegaan. De oorzaken hiervan zijn niet duidelijk. De Vlinderstichting uit Wageningen is erg benieuwd waar citroenvlinder zal worden gezien deze maand.
Veel mensen zijn graag in de natuur en kijken ook naar planten en dieren, maar deze gegevens komen niet verder dan de waarnemer. Om deze natuurliefhebbers te stimuleren hun waarnemingen van planten en dieren door te geven aan organisaties die de gegevens gebruiken voor onderzoek en bescherming, is het project ‘Soort van de maand’ ontwikkeld. Het project ‘Soort van de maand’  is een gezamenlijke actie van de VOFF*, de Natuurkalender, WILDzoekers en Grasduinen. Alle waarnemingen kunnen worden doorgegeven via de website www.telmee.nl (ga naar soort van de maand).
Bron: Vlinderstichting.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.