De Nederlandse circussen moeten hun tent sluiten als er een verbod op dierennummers komt. Dat liet Robert Ronday, directeur van circus Renz woensdag in Breda weten.
De Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) hield in het tentencomplex van Renz een dressuurdemonstratie voor de pers. Om aan te tonen dat het helemaal niet zo slecht is gesteld met het welzijn van hun dieren.
De VNCO maakte bekend dat ze per direct richtlijnen gaat invoeren die het welzijn van hun dieren moeten garanderen. Daarmee wil de circuswereld voorkomen dat de politiek een verbod op dierennummers afkondigt.
Volgens Ronday gaan jaarlijks een miljoen Nederlanders naar het circus. Ruim de helft van het publiek zou afhaken als er geen dieren in de piste komen. ,,Toen we enkele jaren geleden tijdens de crisis met mond- en klauwzeer geen dieren mochten gebruiken, hebben we dat in praktijk ervaren.''
Jeroen van Kernebeek van actiegroep Wilde Dieren de Tent Uit ging na afloop van de dressuurshow in discussie met Ronday en pleitte voor totale afschaffing van dierennummers in de piste. Volgens Van Kernebeek ontbreekt het aan goede huisvesting en worden de circusdieren tijdens hun training mishandeld.
De VNCO is het daar absoluut niet mee eens. ,,De dieren zijn onze artiesten. Daar springen we met zorg en liefde mee om,'' aldus Ronday. Hij hoopt dat door onafhankelijke controle door de Algemene Inspectiedienst (AID) of de Dierenbescherming een beter imago ontstaat.
Overigens liggen de richtlijnen die de VNCO heeft opgesteld onder vuur. Een adviescommissie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit liet enkele weken geleden weten dat het slechts een eerste aanzet is tot beter onderbouwde regels.
De circussen in Nederland houden samen ongeveer vijftig wilde dieren zoals leeuwen, tijgers en zeeleeuwen. In Europa gaat het in totaal om 300 dieren.