Vroege Vogels

'Chocola moet nog duurzamer'

  •  
10-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
chocolade.jpg
Bedrijven in de cacaosector kunnen nog meer doen om te zorgen voor duurzame chocola en eerlijke prijzen voor cacaoboeren. Die oproep doet staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) dinsdag bij de opening van een internationale cacaoconferentie in Amsterdam.
De internationale cacaowereld heeft eerder afspraken gemaakt om cacao duurzamer en met eerlijker prijzen te produceren en te verhandelen. Nederlandse bedrijven hebben in 2010 al afgesproken om in 2025 alleen nog maar gecertificeerde duurzame cacao te verwerken tot chocola. Inmiddels wordt 20 procent van de cacao in Nederland duurzaam verwerkt. De 100 procent is nog haalbaar, maar er moet wel een schepje bovenop, vindt Dijksma.
Nederland is internationaal een belangrijke speler op de cacaomarkt. Meer dan 600.000 ton cacaobonen, een vijfde van de mondiale oogst, komt jaarlijks via de Amsterdamse cacaohaven Europa binnen. De grootste chocoladefabriek van Europa staat in het Brabantse Veghel, waar Mars jaarlijks meer dan 7 miljard repen produceert, genoeg chocola voor vier lussen rond de wereld.
Op de conferentie deze week worden duizend mensen verwacht, van boer tot producent en consument. Dijksma zal in haar openingstoespraak dinsdag oproepen de omstandigheden voor cacaoboeren te verbeteren. ,,Duurzame chocola begint bij een eerlijke prijs voor de boer. Daarmee kunnen de kinderen van cacaoboeren naar school en kan er geïnvesteerd worden in betere productie, bijvoorbeeld door middel van klimaatslimme landbouw. Alleen dan lukt het om de cacaosector, waar Nederland een wereldspeler in is, duurzamer te laten werken binnen tien jaar.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.