Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Chinese vlagdolfijn zo goed als zeker uitgestorven

  •  
04-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
HI_257735_Chinese_river_dolphin_@naturepl_com_Mark_Carwardine_WWF_Canon_trailer.jpeg
Uit de nieuwste telling van rivierdolfijnen in China blijkt dat de Chinese vlagdolfijn vrijwel zeker is uitgestorven.
Dit is de trieste conclusie van onderzoek van onder meer het Wereld Natuur Fonds (WNF). Wetenschappers hebben eind vorig jaar een traject van 3400 kilometer van de rivier Yangtze geanalyseerd op aanwezigheid van rivierdolfijnen.

Yangtze bruinvis bedreigder dan reuzenpanda

Een andere soort, de Yangtze bruinvis, is bedreigd. De Yangtze bruinvissen populatie is in zes jaar tijd met ruim de helft gedaald tot slechts 1000 exemplaren. Volgens de onderzoekers kan de Yangtze bruinvis, de enige bruinvis zonder rugvin, rond 2025 zijn uitgestorven als het in dit tempo doorgaat.
“De Yangtze bruinvissen zijn nog meer bedreigd dan de reuzenpanda. Belangrijkste bedreigingen voor rivierdolfijnen zijn al jaren bekend en worden met de dag urgenter”, zegt Esther Blom van het WNF.
De grootste bedreigingen zijn overbevissing van zijn prooi (garnalen en vis), aftakeling van het leefgebied, verstrikt raken in visnetten, verstoring door schepen, waterkrachtcentrales en vervuiling.  
Effectieve maatregelen
Om deze enorme bedreigingen tegen te gaan vindt het WNF allereerst dat er een permanent visverbod ingesteld moet worden in die gebieden waar rivierdolfijnen voorkomen. Het instellen van zwaar beschermde gebieden in de Yangtze kan  een andere effectieve maatregel zijn. Op die manier krijgen de dieren de kans om zich, in relatieve rust, voort te planten zodat de populatie groter en veerkrachtiger wordt. En als noodmaatregel zet het WNF de afgelopen tijd ook rivierdolfijnen over naar strikt afgescheiden gebieden in de rivier.
Bron: WNF
Foto: Mark Carwardine
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.