Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Chinese stompneusaap begraaft z'n doden

  •    •  
08-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1757 keer bekeken
  •  
stompneusaap1-2

Onze luisteraar Bart Klein Hemmink werkt als leraar in China en maakt daar de meest fantastische fietsreizen. Tijdens onze buitenland-special vertelt hij over zijn tocht in het Yun Ling gebergte en over de bijzondere apensoort die daar leeft.

Yun Ling gebergte

Het Yun Ling gebergte ligt in het westen van China tussen twee belangrijk rivieren; de Mekong die richting het zuiden stroomt en de Yangtze, de langste rivier van Azië. In deze onherbergzame bergen leeft de bruine stompneusaap, een merkwaardige en zeldzame soort. Bart zag deze aap tijdens zijn reis.

Bart Klein Hemmink

© Bart Klein Hemmink

Unieke  stompneusaap 

De bruine stompneus aap leeft van alle apen hij hoogst, tot zo'n 4500 meter boven zeeniveau. De soort heeft een dikke vacht tegen de lage temperaturen daar en is ook aangepast aan de lage zuurstofgehaltes hoog in de bergen.

Erg opmerkelijk is de manier waarop deze bergaap met z'n doden omgaat. Ze worden namelijk onder takjes, bladeren en soms ook aarde 'verstopt'. Dit zouden ze kunnen doen om minder aandacht van roofdieren te trekken, maar zou ook een vorm van sociaal gedrag kunnen zijn. Deze apen zijn namelijk enorm sociaal. 

Meer over:

china, yun ling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.