Chinese honden slachtoffer hondsdolheidcampagne
• 02-11-2006
• leestijd 2 minuten
Een campagne tegen hondsdolheid brengt veel Chinese hondeneigenaars en liefhebbers tot wanhoop. De hond als huisdier in plaats van te verschalken viervoeter is in opmars in China, waar veel leden van de middenklasse een hond aanschaffen om die te liefkozen en ook om er het dier uitlatend de eigen welstand mee te tonen. Maar sinds kort vrezen velen voor hun metgezel als gevolg van een brute campagne tegen honden in het kader van de strijd tegen hondsdolheid, zo berichtte de correspondent in Peking van het Amerikaanse dagblad The Christian Science Monitor donderdag.
De hondenbezitters doen er momenteel in China beter aan hun hond te laten onderduiken en die zo veel mogelijk onopgemerkt uit te laten. Talrijke baasjes laten hun hond in Peking nu midden in de nacht uit. Honden die zijn ingeënt worden net zo goed meegevoerd of doodgeknuppeld door de ambtenaren die willekeurig jacht maken op de dieren. Politiebureaus hebben zelfs quota voor de aantallen honden die ze wekelijks moeten afmaken.
De hond behoorde op gezag van de communistische heersers lange tijd in China tot de categorie 'kapitalistisch ongedierte' en was vogelvrij. Maar met de stijging van de welvaart en de groei van een bemiddelde middenklasse neemt het aantal huisdieren gestaag toe. De hond wordt ook in regelgeving als huisdier erkend.
Meer dan een half miljoen honden staan inmiddels in Peking als huisdier geregistreerd, waarvoor eigenaren tussen de 60 en 100 euro per jaar hondenbelasting betalen. Het is 16 procent meer dan vorig jaar. De grootste honden zijn het duurst en alle honden die hoger zijn dan 35 centimeter mogen vooralsnog niet in het centrum van Peking worden geregistreerd. Maar veel mensen hebben een hond zonder zich veel van de regeltjes aan te trekken en het aantal ongeregistreerde honden is enorm.
In Shanghai zijn de autoriteiten in het kader van de gevreesde hondsdolheid overgegaan tot het inplanteren van chips in inmiddels 65.000 honden. De chips bevatten informatie over het dier, de eigenaar en de laatste inenting. Maar dat beschermt ze niet tegen de willekeur van de hondenslachters. Via internet klagen tal van Chinezen over de gang van zaken; ,,(..)Die arme honden worden doodgemaakt onder het mom van hondsdolheid zelfs als ze zijn ingeënt. Er zijn geen mensenrechten in China en ook geen hondenrechten,'' aldus een klager.
De overheid stelt dat het aantal gevallen van hondsdolheid met bijna een derde is gestegen in een jaar tijd. Daarom begon ze in september een keiharde campagne tegen de ziekte.