Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

China waarschuwt dat herfstoogst wordt bedreigd door hittegolf

  •  
24-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
droge grond droogte

© Fotograaf: Wouter Vroom

De Chinese autoriteiten waarschuwen dat de herfstoogst "ernstig" wordt bedreigd door de hoge temperaturen en droogte in het land. Vanwege de heetste zomer in China ooit dringen ze aan om actie te ondernemen om de gewassen te beschermen. Volgens het ministerie van Landbouw kent het zuiden de langste aanhoudende periode van hoge temperaturen en weinig regen sinds de metingen meer dan zestig jaar geleden begonnen. Vier Chinese overheidsdiensten hebben daarom een verklaring uitgegeven waarin wordt aangedrongen op het behoud van "elke eenheid water" om gewassen te beschermen.

Stroomonderbrekingen  

Vanwege de hitte hebben meerdere Chinese provincies ook stroomonderbrekingen aangekondigd om het hoofd te bieden aan een sterke stijging van de vraag naar elektriciteit. Die neemt flink toe doordat mensen de airconditioning harder zetten om temperaturen tot 45 graden Celsius aan te kunnen. Ook hebben grote Chinese steden als Shanghai en Chongqing de decoratieve buitenverlichting uitgezet om stroom te besparen.

Kunstmatig opgewekte regen

De nationale meteorologische dienst roept elf provinciale overheden op om noodmaatregelen te "activeren". In delen van het land wordt ook cloud seeding ingezet, een methode om regenval te veroorzaken. Bij cloud seeding voegen vliegtuigen of drones kleine deeltjes zilverjodide, die een op ijs lijkende structuur hebben, aan wolken toe. Waterdruppels clusteren zich rond die deeltjes, waardoor de structuur van de wolken verandert en de kans op neerslag toeneemt.

Bron: ANP

Meer over:

china, hittegolf, oogst
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.