Vroege Vogels

China: Mount Everest lager dan gedacht

  •  
09-10-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_142182.jpg
De top van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, is lager dan tot nog toe werd aangenomen. Dat meldden Chinese cartografen zondag. De reus in het grensgebied van China en Nepal is nu 8844,43 meter en geen 8843,13 meter - de hoogte die beide landen aanhouden.
De expeditieleden gebruikten bij hun meting technieken die bij de laatste Chinese expeditie, in 1975, nog niet beschikbaar waren, zo maakten zij zondagochtend in de Chinese hoofdstad Peking bekend. De onderzoekers, die meerdere weken bij de berg hebben doorgebracht, houden een foutmarge van 21 centimeter aan.
Er is al jaren onduidelijkheid over de werkelijke hoogte van de berg. Een Amerikaans Everest-expeditie zette aan het einde van de jaren '90 gps-apparatuur op de hoogste berg ter wereld en mat 8850 meter. Die hoogte is door de Nepalese en Chinese autoriteiten nooit overgenomen.
Een Indiër was in 1852 de eerste die de Mount Everest de hoogste berg ter noemde. Een paar jaar later werd de Himalaya-top voor het eerst nauwkeurig gemeten, wetenschappers kwamen op 8840 meter hoogte.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.