Vroege Vogels

China gaat gebruik schubdier in traditionele medicijnen verbieden

  •  
12-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
pangolin

© © Neil D’Cruze

China heeft aangekondigd het gebruik van de schubben van het schubdier in traditionele medicijnen te gaan verbieden. Daarnaast zeggen ze te willen investeren in onderzoek naar alternatieven om pillen gemaakt van schubben te vervangen.
Elke van Gils, wildlife crime expert van het Wereld Natuur Fonds: “Dit is een goede zet van China, aangezien producten van beschermde diersoorten nog steeds gebruikt worden als traditioneel medicijn in Azië. In de Chinese farmaceutica worden schubben erkend als medicijn, waardoor de vraag naar de schubben hoog blijft. Geschat wordt dat de handel in schubdieren 20 procent van de totale handel in wilde dieren omvat. Hopelijk brengt dit verbod daar verandering in!”

Meest illegaal gevangen dier ter wereld

De pangolin, oftewel het schubdier, is het dier dat het meest illegaal gevangen en verhandeld wordt ter wereld. Jaarlijks worden ze met honderdduizenden uit het bos gestroopt. In januari nog werden in Oeganda de huiden van 200 schubdieren onderschept, op weg naar Azië. En een dag later in Hongkong in een vriescontainer nog eens 8300 kilo schubben, waar 13.000 Afrikaanse schubdieren voor zijn gedood. De vraag ernaar is zo groot dat de 8 soorten schubdieren in Afrika en Azië nu met uitsterven bedreigd worden. Dit geharnaste dier is perfect gewapend tegen natuurlijke vijanden, hij rolt zich op tot een bal waar geen doorkomen aan is; maar tegen de mens heeft hij geen verweer, die pakt hem gewoon op.
WWF is positief over het besluit om de handel in schubben voor medicinaal gebruik te verbieden en hoopt dat China het verbod snel doorvoert. Met dit verbod wordt het gebruik van wilde dieren als medicijn onder de aandacht gebracht en kunnen voorstellen voor andere soorten volgen, zoals verbod op handel in en gebruik van neushoorn.
Bron: Wereld Natuur Fonds
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.