Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

China: economie versus milieu

  •  
10-05-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
460 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_279119.jpg
De economie in Volksrepubliek China is booming, en de inflatie is hoog. De stedelingen zien hun inkomen snel stijgen, terwijl de plattelandsbevolking op een houtje moet blijven bijten. Veel boeren verlaten hun land en trekken en masse naar de grote steden. Daar vormen zij een grote groep van ongeschoolde arbeidskrachten, die in slechte omstandigheden moeten leven en werken.
Het buitenland begint geïnteresseerd te raken in de enorme potentie van de Chinese markt. Die heeft langzamerhand ook genoeg te besteden om allerlei luxe producten aan te schaffen. Er wordt op grote schaal geïnvesteerd. De middenstand bloeit, evenals het ondernemerschap. Het systeem van de ijzeren rijstkom, waarbij de arbeider gedurende de duur van zijn arbeidzaam leven verzekerd was van een baan, is echter voorbij.
Op dit moment kent China een centraal geregeerd, communistisch systeem, waar hier en daar barsten in komen. Het kapitalisme begint de kop op te steken, zoals blijkt uit de introductie van een aandelenbeurs en het feit dat er privé-eigendom wordt toegestaan. De oudere heersers zijn nog aan de macht, maar de jongere generatie probeert op vele manieren haar ideeën over democratie te verwezenlijken. Correspondent Garrie van Pinxteren schreef een boek over China. Lees meer> >
Het grootste probleem in China is dat de explosieve ecnomische groei gepaard gaat met nadelige effecten voor mens en milieu. De arbeidsomstandigheden en veiligheid in en rond fabrieken zijn slecht geregeld. Wekelijks storten mijnen in waardoor veel Chinese werknemers omkomen. Bovendien gebeuren regelmatig ongelukken in fabrieken, waardoor schadelijke stoffen uit fabrieken ontsnappen.
Na de vele milieurampen en doden in de afgelopen jaren begint de Chinese overheid het belang in te zien van veiligheidsregels en natuurbescherming. Hieronder vindt u een overzicht van alle Vroege Vogels nieuwsberichten over China.
Op 6 juni 2007 was de Nijmeegse hoogleraar Toine Smits te gast in de studio van Vroege Vogels. Hij mocht de Chinese premierWen Jiabao adviseren over oplossingen op het gebied van watermanagement. 'Ze lopen tegen de grenzen van de veerkracht van het ecosysteem, maar ik ben niet somber over de toekomst.'  Beluister het item> >
Meer nieuws over China en milieu:
- Engineering360 (nieuwssite over milieu en infrastructuur)
- RTLZ (nieuwssite) 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor