Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'China al dit jaar grootste vervuiler'

  •  
14-05-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_268215.jpg
China heeft de lancering van een langverwacht nationaal klimaatplan opnieuw uitgesteld. Waarschijnlijk haalt het land dit jaar als de Verenigde Staten in als grootste vervuiler op het gebied van broeikasgassen, veel eerder dan voorspeld werd. Beluister het item over China uit de uitzending van zondag 13 mei 2007> >
Het is al de tweede keer deze maand dat Chinese ambtenaren de publicatie van nieuwe economische groeicijfers uitstellen. Eerder hadden ze laten verstaan dat de groei in het eerste kwartaal van 2007 nog met 11 procent was toegenomen. De Chinese economie liet in de voorbije vier jaar een gemiddelde groei van 10 procent optekenen, wat van China de derde grootste economie in de wereld heeft gemaakt.
De groei drijft echter vrijwel volledig op het gebruik van vervuilende kolen. Bij verbranding van kolen en andere fossiele brandstoffen komen broeikasgassen zoals koolstofdioxide vrij, die volgens wetenschappers bijdragen aan de opwarming van de aarde. Vorig jaar verbrandde China meer dan 1,2 miljard ton kolen. Het land heeft bovendien ambitieuze plannen voor de bouw van een aantal nieuwe kolencentrales.
Ook het Internationaal Energieagentschap (IEA), dat landen adviseert op het gebied van energie, moet zijn prognoses over China bijstellen. Analisten hadden eerder voorspeld dat de Chinese uitstoot van broeikasgassen die van de Verenigde Staten zou inhalen in 2009. Gezien de laatste ontwikkelingen zal dat volgens de IEA waarschijnlijk al binnen enkele maanden gebeuren. Als er niets gedaan wordt, dan zal China binnen 25 jaar zelfs twee keer zoveel koolstofdioxide uitstoten als alle rijke industrielanden bij elkaar, zegt econoom Fatih Birol van het IEA.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.