Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Chimpanseestropers in Guinée achter de tralies

  •  
28-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
chimpansee_10.jpg
In het West-Afrikaanse land Guinée is een beruchte chimpanseestroper en -handelaar veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een boete. De man heeft bekend meer dan vijfhonderd levende chimpansees uit het land te hebben gesmokkeld. De bedreigde dieren zijn gewild door dierentuinen in onder meer Azië en het Midden-Oosten en rijken die een chimpansee willen als exotisch huisdier.
Stroperij
De dader, Ousmane Diallo, heeft de maximumstraf gekregen die in Guinée staat op stroperij en handel in bedreigde diersoorten. Twee medeplichtigen hebben ook celstraffen gekregen. De mannen zijn de afgelopen tien jaar al vaker in verband gebracht met stroperij van chimpansees, leeuwen, luipaarden, hyena’s en tropische vogels.
Historisch
De ontmanteling van de stopers- en smokkelbende is grotendeels te danken aan detective-organisatie GALF, die criminaliteit in bedreigde diersoorten opspoort. Het Wereld Natuur Fonds steunt het werk van GALF financieel. ,,De veroordeling is historisch’’, zegt Charlotte Houpline, oprichter en coördinator van GALF. ,,Criminele netwerken maken gebruik van het gebrek aan politieke wil om wildlife crime te bestrijden en de lichte straffen in Guinée. Hopelijk markeert dit een ommekeer. Een van de grootste chimpanseehandelaren zit eindelijk achter de tralies.’’
Grof geweld
Stroperij en smokkel van levende chimpansees heeft geleid tot een ernstige daling van de populaties in Guinée. In het land leven er nog zo’n achtduizend. Het vangen van de jonge apen gaat gepaard met grof geweld. Hun families vechten zich vaak dood om hun jongen te beschermen. Voor iedere baby die wordt gevangen en verhandeld, vinden gemiddeld tien soortgenoten de dood. Jonge chimpansees overlijden geregeld in gevangenschap met als gevolg dat stropers weer het bos in trekken om een ander te vangen. 

Dierentuinen
Wereldwijd geldt een verbod op de internationale handel in alle grote mensapen, zoals chimpansees, gorilla’s en orang-oetans. Toch neemt de vraag van dierentuinen, wildparken en rijke particulieren uit met name Azië en het Midden-Oosten toe. Guinée werd eerder dit jaar nog bestraft, omdat het land de internationale regels omzeilde. Om te voorkomen dat de bedreigde apen in West en Centraal Afrika uitsterven moeten overheden serieuzer werk maken van het opsporen en bestraffen van stroperij en lokale corruptie bestrijden. De opsporing van de bende die nu is veroordeeld werd ondernomen door GALF en de Interpol in Guinée.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.