Op dinsdag 30 augustus arriveert de Litouwse chimpansee Regina bij Stichting AAP. Deze 18-jarige chimpanseedame werd als baby weggeroofd bij haar familie in Kameroen. In Litouwen werd ze elf jaar lang gedwongen kunstjes doen in een circus. Toen ze de puberteit bereikte en niet meer wilde luisteren werd ze, net als vele andere circusdieren, afgedankt en opgesloten in de kelder van de circusdirecteur. Hier bracht ze de afgelopen zes jaar in eenzaamheid door, zonder enige vorm van afleiding en zonder gezelschap van soortgenoten.
Aan de uitzichtloze situatie van Regina leek een einde te komen toen de Litouwse dierenbeschermingsorganisatie Pifas zich om haar ging bekommeren en ook AAP op de hoogte stelde. Diverse rechtszaken werden gevoerd om Regina vrij te krijgen uit haar kelder, maar de circusdirecteur gunde de eenzame chimpansee geen kans op een beter apenleven: hij ging iedere keer in hoger beroep.
Gelukkig trokken steeds meer mensen zich het lot van Regina aan. Terwijl AAP intensief overleg voerde met het Litouwse ministerie van Milieu om de opvang van Regina in Almere te realiseren, tekenden bijna 14.000 mensen van over de hele wereld een petitie om haar vrij te krijgen. Op Facebook volgden duizenden mensen de ontwikkelingen rond haar situatie. Al deze inspanningen leidden ertoe dat Regina vandaag de eerste stap naar een nieuw apenleven kan zetten.
David van Gennep, directeur Stichting AAP: ''Het trieste lot van Regina is tekenend voor het leven van vele circusdieren. Wanneer de dieren jong zijn, zijn ze nog beïnvloedbaar en doenze de kunstjes die hen opgedragen worden, al dan niet met harde hand daartoe gedwongen. Zodra ze niet meer gehoorzamen of te oud worden, worden ze afgedankt. Dit geldt niet alleen voor circussen in Litouwen. In ons eigen land is er bijvoorbeeld nog steeds geen regelgeving op het gebied van dierenwelzijn in circussen. Sterker nog, in juni van dit jaar besloot staatssecretaris Bleker dat circussen wat hem betreft geen vergunning meer nodig hebben voor het houden van uitheemse dieren, terwijl bijvoorbeeld dierentuinen deze plicht wél hebben. Dus ook in Nederland worden circusdieren nog steeds vogelvrij verklaard''.
Voor Regina ziet de toekomst er gelukkig wél goed uit. Bij AAP gaat ze leren om weer chimpansee te worden en zal ze voor het eerst in 18 jaar soortgenoten zien. De bedoeling is dat ze uiteindelijk onder begeleiding van de diverse experts die AAP in dienst heeft terugkeert naar een sociaal leven met andere soortgenoten.
Regina verblijft de komende drie maanden bij AAP in quarantaine, dus het is gedurende deze periode niet mogelijk om haar te bezoeken. N.B. In Nederland leven nog tien apen in twee verschillende circussen. Deze dieren worden niet gebruikt voor optredens, dus zij reizen dag in dag uit in een hokje met het circus mee. Het gaat om 8 berberapen en 2 rhesusapen.