Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Chileens walvismysterie opgehelderd

  •  
26-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_173373.jpg
Wetenschappers denken dat ze het mysterie van een groot prehistorisch walviskerkhof in Chili hebben ontrafeld. De tientallen goed bewaarde, miljoenen jaren oude walvisgeraamtes liggen in de Atacama-woestijn en stelden onderzoekers lang voor een raadsel.
Volgens de wetenschappers is het kerkhof ontstaan door vier massastrandingen in enkele duizenden jaren tijd. De zeezoogdieren hadden waarschijnlijk giftige algen binnengekregen. De dode en stervende walvissen spoelden aan en verdwenen in de loop van de tijd onder het zand.
Het was al lang bekend dat de walvisfossielen in Cerro Ballena (walvisheuvel) lagen. De botten van de dieren steken er uit de rotsformaties.
Maar pas toen de naastgelegen Pan-Amerikaanse snelweg werd verbreed, kregen wetenschappers in 2011 de kans om de fossielen goed te bestuderen. Ze namen onder meer botten mee voor laboratoriumonderzoek. De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.