Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Chemours verminderd lozing van GenX met 85%

12 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Genx Dupont  chemisch bedrijf Chemours

© Chemiebedrijf Chemours - BRON: ANP REMKO DE WAAL

Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht heeft eindelijk maatregelingen genomen om het lozen van de kankerverwekkende stoffen te verminderen. Het chemiebedrijf heeft de lozing van water waar GenX in zit, de afgelopen tijd verminderd met 85 procent. Dat is te danken aan een filterinstallatie met koolstofbedden die sinds juli 2017 wordt ingezet.

Vervuild slootwater en regenwater

Tegelijkertijd ontraadt het Gezondheidsinstituut RIVM nog steeds het gebruik van bepaald slootwater en opgevangen regenwater in de omgeving van chemiebedrijf Chemours  voor moestuinen. Het RIVM adviseert ook om vee niet te laten drinken uit deze sloten. Op vier plekken zijn nog steeds sterk verhoogde concentraties van de mogelijke kankerverwekkende stoffen PFOA en GenX gemeten. Het advies geldt voor mensen die binnen een straal van een kilometer rond de fabriek wonen.
Vorige maand meldde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat mogelijk kankerverwekkende stoffen die Chemours gebruikt bij de GenX-technologie in het verleden via het afval in lucht, bodem en water terechtkwamen. Ook constateerde de inspectie dat het Dordtse bedrijf transporteurs en verwerkers van afval niet op de hoogte bracht dat de stoffen in het afval zitten.

Hoge concentraties GenX

De eerste melding van te hoge waardes van GenX in het drinkwater werden in januari 2017 gemeld. Chemours zegt nu dat de geavanceerde technologie ingezet wordt als “blijk van toewijding aan verantwoord milieubeheer. We werken nauw samen met de autoriteiten en andere betrokkenen om de belasting van het milieu te verminderen.” Maar in de directe omgeving is er blijkbaar door het RIVM nog geen verschil gemeten.
Met de GenX-technologie worden onder meer antiaanbaklagen en hittebestendige coatings gemaakt. Volgens Chemours (het voormalige DuPont) is GenX minder giftig dan PFOA, maar toxicologen zeggen dat het vrijwel identiek is en dat de teflonproducent onmiddellijk moet stoppen met GenX.
In de ZEMBLA-uitzending ‘Geheimen van de chemische industrie’ was te zien hoe het chemiebedrijf DuPont,in Amerika jarenlang substantiële gezondheidsrisico’s van PFOA verzweeg. De stof werd in te hoge concentraties geloosd in de rivier en kwam terecht in het drinkwater. Omwonenden van de fabriek en oud-medewerkers werden ziek en stelden het bedrijf aansprakelijk voor de gezondheidsschade.
Bron: ANP en ZEMBLA

Meer over:

genx, chemours

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

karelbuitenkamp
karelbuitenkamp15 jul 2018 - 9:20

En zijn er al verantwoordelijken de gevangenis in verdwenen ?Nee he , zoals gewoonlijk word er straks weer een pionnetje opgeofferd en blijven de hoge heren buiten schot .Nederland is gewoon een corrupt land waar de politieke partijen met voorop de VVD de grote bedrijven de hand boven het hoofd word gehouden en belangrijke zaken gewoon verzwegen worden die in het belang zijn van de gewone burgers .