Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Chemische vervuiling in alle consumptievis

  •  
28-08-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_135664.jpg
In alle vissoorten die mensen regelmatig eten, komt chemische vervuiling voor. De vervuiling vormt vrijwel nooit een gevaar voor de gezondheid, maar het is beter geen grote hoeveelheden paling te verorberen.
Dat blijkt uit een onderzoek van aardwetenschapper Stefan van Leeuwen, waarop hij in september promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Van Leeuwen trof dioxines, pcb's, DDT, lindaan, gebromeerde vlamvertragers en fluorhoudende stoffen aan in de door hem onderzochte vissen. De beesten krijgen de chemische stoffen binnen via hun natuurlijke voedsel of visvoer.
De wetenschapper onderzocht zowel wilde als gekweekte exemplaren van haring, schol, zalm, tong, kabeljauw, koolvis, mosselen, garnalen en paling. Ook nieuwere soorten als tilapia, pangasius en tropische garnalen nam hij onder de loep.
Alleen in paling bleek het gehalte aan dioxines en pcb's ver boven de geldende gezondheidsnorm uit te komen. Dat komt doordat de dieren leven in de vervuilde grote rivieren. Als iemand regelmatig een grote hoeveelheid paling zou eten, zou er een risico voor de gezondheid zijn. Maar dat komt volgens Van Leeuwen zelden voor.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.