Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Chemelot onder druk: Milieuclubs tegen lozen van afvalwater

  •  
09-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1378 keer bekeken
  •  
rivier_ur

De Ur in Zuid-Limburg

© Fotograaf Sjaxxen

Milieuclubs gaan het waterschap Limburg vragen de vergunning voor het lozen van afvalwater vanaf fabrieksterrein Chemelot te wijzigen. Ze wilden dit woensdag bij het waterschap aankondigen, maar mochten van het bestuur niet inspreken. Ook actiegroep Extinction Rebellion (XR) heeft woensdagmiddag opnieuw geprotesteerd bij het waterschap.

Lozing op de Ur

Vanaf chemisch industrieterrein Chemelot bij Geleen mag afvalwater worden geloosd in de Ur, een zijtak van de Maas. Het waterschap gaat over de vergunning daarvoor. In die vergunning staat bijvoorbeeld welke stoffen mogen worden geloosd. XR demonstreerde al eerder tegen de lozingen. Deze woensdag waren er volgens de actiegroep zo'n 25 demonstranten bij het gebouw van het waterschap, waar vanaf 15.00 uur door het bestuur wordt vergaderd.

Lees meer over de Ur
De Ur is een beek in de Nederlandse provincie Limburg, die loopt vanaf Stein tot aan de Maas bij Urmond. De beek ontspringt bij de missiepost aan de Driekoulenweg in Elsloo. Na Elsloo stroomt de beek langs Kasteel Stein en het Julianakanaal voordat hij uitmondt in de Maas bij Urmond. De oorspronkelijke monding lag noordelijk van Urmond, maar werd verplaatst naar het zuiden als gevolg van menselijke activiteiten. DSM had afval gestort, waarna de monding naar een plek ten zuiden van het dorp verlegd is. Tegenwoordig lozen rioolwaterzuiveringsinstallaties van Stein en Chemelot hun effluent - gezuiverd rioolwater - op de beek voordat het de Maas bereikt. 

Afgevaardigden van de groep Milieu in Actie waren ook aanwezig bij de demonstratie. De groep bestaat uit juristen die elkaar kennen van deelname aan XR. Zij hebben via juridische actie tot doel om "een bijdrage te leveren aan het oplossen en voorkomen van milieuproblemen", zegt jurist Peter Meulenberg van de organisatie, die volgens hem nog in oprichting is. Samen met twee milieuorganisaties willen ze het waterschap officieel gaan vragen de vergunning te wijzigen en uiteindelijk in te trekken.

Zuiveren en hergebruiken van afvalwater

Directeur Pascale Plusquin van Natuur en Milieufederatie Limburg vindt dat Chemelot zelf meer zou moeten investeren in het zuiveren en hergebruiken van afvalwater, "zodat dit niet meer in de omgeving terechtkomt". Chemelot heeft de ambitie om in 2050 volledig klimaatneutraal te produceren. Volgens Plusquin "dringt de tijd" echter. Daarom steunt de federatie het verzoek van Milieu in Actie. Ook Milieudefensie Limburg doet eraan mee. De landelijke tak van Milieudefensie geeft steun, aldus een woordvoerder.

Waterschap Limburg

Meulenberg wilde deze stap tijdens de vergadering aankondigen, maar het bestuur van het waterschap weigerde zijn verzoek om in te spreken. Volgens het schap mag een inspreker volgens het reglement van orde worden geweigerd als deze wil vertellen over een onderwerp dat al eerder is besproken en voor de vergadering in kwestie niet op de agenda staat. Oppositiepartij AWP maakte bezwaar tegen de gang van zaken, maar een oproep om alsnog te laten inspreken kreeg geen meerderheid.

Het schap heeft nog niets ontvangen van de milieuclubs, zegt een woordvoerder. In het algemeen vindt het schap het "prima" als de vergunning nog eens getoetst zou worden. "Wij hebben er alle vertrouwen in."

Bron: ANP

Meer over:

chemelot
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor