Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Chaotische vrijdag in De Bilt donkerste dag ooit

  •  
29-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_153304.jpg
De vrijdag met het verkeersinfarct en het weeralarm was in De Bilt de "donkerste" sinds het begin van de metingen in 1957. Het KNMI registreerde op 25 november een globale straling van slechts 7 Joules per vierkante centimeter.   
Een enorm verschil met het noorden van het land waar de kern van het lagedrukgebied Thorsten lag en de zon vrijdag zelfs nog een aantal uren heeft geschenen.
 
Tussen 25 en 27 november is er vooral in het oosten nog veel sneeuw gevallen. Zondagochtend 27 november lag er op de Veluwe en in Twente meer dan 20 cm, in de Achterhoek circa 15 cm. In het midden van het land is in twee dagen plaatselijk meer dan 100 mm gevallen. Dat is meer dan normaal in de hele maand november die gewoonlijk zo'n 60 tot 80 mm oplevert.
Het winterweer met temperaturen dichtbij het vriespunt, vorst en gladheid door opvriezing houdt nog tot het midden van de week aan, daarna kan zachtere lucht uit Spanje onze omgeving bereiken en gaan de temperaturen weer in de lift. Het ziet er dus naar uit dat de meteorologische winter die donderdag 1 december officieel van start gaat minder winters begint dan de herfst eindigt. Het KNMI adviseert voorlopig nog steeds iedereen die de weg opgaat de waarschuwingen goed in de gaten te houden.
 
Sneeuw in november is niet uitzonderlijk. Ook in 1985, 1996 en 1998 kwam Europa al vroeg in de greep van de winter met vorst en sneeuw. Bijzonder was november 1980 die ijskoud begon en toen er op de eerste dagen van de maand al op grote schaal 15 cm sneeuw viel. Daarna viel de dooi in en werd het bijzonder zach

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.