Vroege Vogels

Centrale Nijmegen 'oud maar schoon'

  •    •  
08-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
electrabel.jpg
De elektriciteitscentrale in Nijmegen, waar donderdag een grote explosie plaatshad, behoort tot de oudste productiecentrales van Nederland. Het oudste deel van het complex is al in 1936 gebouwd. De steenkolen-biomassacentrale is tevens een van de schoonste centrales van Europa.
Energiezuinig
Sinds 2010 is een kwart van de voor de verbranding benodigde hoeveelheid steenkolen vervangen door biomassa. De biomassa bestaat grotendeels uit geperst zaagmeel. De hoeveelheid groene stroom die opgewekt wordt uit de verbranding van de biomassa is voldoende om 250.000 huishoudens van stroom te voorzien. Dat zorgt voor een CO2-reductie die overeen komt met de energie van 250 windturbines.
Hoge productie
Centrale Gelderland is onderdeel van Electrabel, dat zich dit jaar heeft aangesloten bij GDF Suez, de grootste energieproducent ter wereld. In Nederland beheert GDF Suez acht energieproductiecentrales. Behalve die in Nijmegen gaat het om centrales in Rotterdam, Lelystad, Harculo bij Zwolle, Bergum in Friesland, de Eemscentrale, een warmtekrachtcentrale in het Botlekgebied en een centrale in aanbouw op de tweede Maasvlakte. GDF Suez is in Nederland goed voor 25 procent van de totale elektriciteitsproductie.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.