Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WK kijken? Milieu Centraal adviseert: ga naar 't café

  •  
10-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
TV-Plasma.jpg
WK liefhebbers die op het laatste moment een nieuwe televisie gaan kopen, doen er volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal verstandig aan te letten op de grootte van het scherm. Kopen zij uit enhousiasme een te grote televisie, dan zitten zij daar de komende jaren nog aan vast. En hoe groter het scherm, hoe meer energie deze verbruikt. Voetballiefhebbers die het WK op groot scherm willen zien, kunnen daarom beter in de kroeg gaan kijken.
Juist bij impulsaankopen worden vaak veel te grote beeldschermen aangeschaft in verhouding tot de woonkamer. Dat kijkt onprettig. Een vuistregel: de kijkafstand moet minimaal drie keer zo groot zijn als de diagonaal van het beeldscherm. Bij een scherm van 107 cm is er dus minimaal drie meter kijkafstand nodig om comfortabel voor de buis te zitten.
LCD schermen verbruiken over het algemeen minder energie dan plasma schermen, zeker als het een LCD-LED scherm is. Maar het energieverbruik verschilt sterk per merk en model televisie. Daarom is het goed om ook te kijken naar het wattage van het apparaat. Hoe hoger het wattage, hoe hoger het energieverbruik is. Uit berekeningen van Milieu Centraal blijkt dat een 81 cm LCD-LED scherm van 60 W bij gemiddeld kijkgedrag twintig euro per jaar aan energie kost. Een 107 cm plasma scherm van 400 W kost 132 euro per jaar. Het is dus zeker de moeite waard om televisies te vergelijken vóor de aanschaf.
Ook bij het dagelijkse televisiegebruik kunnen mensen energie besparen. Hoe groter de helderheid en het contrast van het beeldscherm, hoe hoger het energieverbruik. Door dit lager in te stellen, is een flinke besparing mogelijk. Moderne televisies blijven vaak op standby staan als deze worden uitgezet. Dat is te verhelpen door een stekkerblok met aan/uit knop. Milieu Centraal adviseert alle voetbalfans dan ook: let er op dat na het genieten van de wedstrijd de televisie ook echt uit gaat!
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.