Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

CDA wil uitgave vegetarisch voorlichtingsboek verbieden

  •  
24-04-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
958451_carrot_01.jpg
Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel (CDA) heeft vanochtend tijdens het EO-radioprogramma  ‘Dit is de Dag’ in een debat met Marianne Thieme verklaard dat hij de uitgave van een vegetarisch voorlichtingsboek van het Voedingscentrum en de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) wil verbieden. Deze ongezouten mening heeft hij vandaag herhaald in de commissie Dierenwelzijn waarin wordt gesproken over de Nota Dierenwelzijn en Nationale Agenda Diergezondheid.
“Het is ongelofelijk triest dat Tweede Kamerlid Ormel een voorlichtingsboek over een dagje geen vlees gelijkstelt aan extremisme”, aldus Vibeke Helder, directeur  NVB. Ormel stelt tevens dat met de uitgave van het boek de export van vlees ernstig risico loopt. Zwaar overtrokken en overdreven emotioneel noemt Vibeke Helder de reactie op het voorlichtingsboek.
Het Voedingscentrum geeft al jaren goede en betrouwbare informatie over het verminderen van vleesconsumptie. Recent verschenen onderzoeken en rapporten tonen aan dat een hoge mate van vleesconsumptie niet gehandhaafd kan worden. Overigens erkent ook minister Verburg dat er veel behoefte is aan goede informatie over minder vlees eten. In een reactie op de vraag van Henk Jan Ormel binnen de Commissie Dierenwelzijn geeft zij aan dat het boek al tien jaar bestaat en dat de inhoud is herzien met de meest recente inzichten in opdracht van VWS.
Juist op de Dag van de Aarde is het goed eens aandacht te vragen om eens wat anders te eten dan vlees. Wat dat betreft is de planning van Henk Jan Ormel zeer ongelukkig. Aan vlees eten hangen veel bezwaren. Voor de productie van een biefstuk is 100.000 liter water nodig. Vlees eten draagt aanzienlijk bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Voor de productie van vlees worden grote arealen oerwouden gekapt voor het verbouwen van veevoer. Voor 1 kilo vlees is vijf kilo plantaardig veevoer nodig. Kortom, een dagje minder vlees, een dagje anders, betekent op de Dag van de Aarde een daad vóór de aarde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.