Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

CDA wil hoorzitting onverdoofd ritueel slachten

  •  
12-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lam.jpg
CDA, ChristenUnie en SGP willen een hoorzitting in de Tweede Kamer met joodse - en islamitische organisaties over het ritueel slachten. De Kamer praat woensdag over het voorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) om een einde te maken aan het onverdoofd ritueel slachten.
,,Het is een onderwerp dat mensen heel erg diep raakt. Ik hoor nu van diverse groeperingen dat ze geen kans hebben gehad hun zegje te doen, terwijl de maatregel hen zeer treft. Ze zeggen: jullie praten over ons en niet met ons'', aldus CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel, die ze daarom alsnog wil horen. Hij doet het verzoek dinsdag namens de ChristenUnie en de SGP, de partijen die geen verbod op onverdoofd ritueel slachten willen, omdat dit de vrijheid van godsdienst raakt.
Ormel wil wel striktere regels voor ritueel slachten. Hij vindt het raadzaam dat de Kamer met de religieuze gemeenschappen praat, voordat verder wordt gesproken over het voorstel. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) stelde eerder dat ritueel slachten onlosmakelijk onderdeel is van de geloofsbeleving. De Joodse Gemeente Amsterdam zegt te willen vasthouden aan eeuwenoude tradities en koosjer slachten.
Eind 2010 hield de PvdD al een bijzondere procedurevergadering waar beelden van onverdoofd ritueel slachten werden getoond. Volgens wetenschappers en dierenartsen lijden dieren door onverdoofd slachten onnodig extra veel stress en pijn. Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer twee miljoen kalveren, kippen, geiten en schapen zonder verdoving de keel doorgesneden. Thieme wil af van de uitzondering in de wet die het joodse en islamitische slachters toestaat dieren zonder verdoving te slachten. ,,De vrijheid tot het uitvoeren van bepaalde riten en tradities houdt op waar mensen of dieren leed ondervinden''.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.