Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

CDA voert energiebesparingspakket Greenpeace als proef in

  •  
07-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_149870.jpg
CDA voert energiebesparingspakket Greenpeace als proef in
Greenpeace blij met eerste stap CDA en hoopt op echte omslag naar duurzaamheid
Het CDA gaat de EnergyBox, een energiebesparingspakket van Greenpeace, bij minimaal 10.000 huishoudens uitproberen. Partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt kondigde dit vanmiddag aan op het CDA-congres in Utrecht. Met de speciaal door Greenpeace ontwikkelde EnergyBox kan een huishouden op eenvoudige wijze minimaal 10 procent energie besparen. Dat scheelt ruim 200 euro per jaar op de energierekening. Mocht de pilot een succes zijn dan krijgen alle Nederlandse huishoudens in 2007 de EnergyBox. Dat is winst voor het milieu én de huishoudportemonnee. Minder energieverbruik zorgt voor een lagere energierekening en een afname van CO2-uitstoot en dat is nodig in de strijd tegen klimaatverandering.
Greenpeace is verheugd over de aankondiging van het CDA en ziet het als een eerste stap richting een ambitieus energiebesparingsbeleid. Liesbeth van Tongeren, directeur van Greenpeace Nederland, overhandigde de eerste EnergyBox op het CDA-congres aan minister-president Balkenende. In de box zitten technische oplossingen waarmee het energieverbruik, en daarmee de energierekening, van huishoudens drastisch naar beneden kan. De inhoud van de besparingsbox kan naar eigen behoefte van de consument worden samengesteld. In de voorbeeld EnergyBox voor Balkenende zitten onder andere een slimme energiemeter, LED-lampen en spaarlampen en 'standby-killers' die zorgen dat er geen energieverliezen zijn als apparaten op standby staan. De hulpmiddelen in de EnergyBox kunnen ruim 200 euro per jaar besparingen opleveren. Minder energieverbruik zorgt voor een lagere energierekening en een afname van CO2-uitstoot en dat is nodig in de strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering.
Naast minister-president Balkenende kregen ook staatssecretaris van Milieu Van Geel, fractievoorzitter Verhagen en partijvoorzitter Bijsterveld een EnergyBox van Greenpeace. Greenpeace biedt de CDA-politici ook een bezoek van een besparingsspecialist aan, zodat ze op hun eigen energieverbruik thuis kunnen besparen
In Nederland is nog een enorm besparingspotentiëel: Ecofys berekende dat met eenvoudige maatregelen de hoeveelheid energie van een grote kolencentrale overbodig wordt. En dankzij substantiële maar haalbare energiebesparing, gecombineerd met een forse groei in duurzame energie worden binnen enkele decennia alle kolencentrales en kerncentrales in Europa overbodig. Dat wees recent onderzoek van het gerenommeerde Duitse instituut DLR, in opdracht van Greenpeace International, uit. Energiebesparing en duurzame energie zijn de enige duurzame oplossingen voor het tegengaan van klimaatverandering. Kernenergie is nooit veilig en dus ook nooit een oplossing.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.