Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

CDA verkozen tot Grootste Liegebeest van 2011

  •  
12-10-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
liegebeest.jpg
Het CDA is de winnaar van de Liegebeest-verkiezing die jaarlijks door stichting Wakker Dier wordt georganiseerd. In totaal brachten meer dan 8.000 mensen online hun stem uit, op een negental kandidaten die door oplettende consumenten waren voorgedragen. Kamerlid Ger Koopmans neemt de Liegebeest-trofee namens het CDA in ontvangst. Koopmans zelf deed uitspraken als: “foie gras is verantwoord geproduceerd[i]” en “het CDA is beter voor de dieren dan de Partij voor de Dieren[ii]”. Het CDA claimt op haar website zorgvuldig met dieren te willen omgaan, maar stemt bij moties voor dierenwelzijn in driekwart van de gevallen tegen.
De Liegebeest-trofee is dé prijs voor producten, reclames en uitspraken die zich diervriendelijker voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. 30% van de stemmers vond de leugens van het CDA het grootst. Liegebeest nummer 2 en 3 zijn de verpakkingen voor gangbaar vlees van Albert Heijn en legbatterijeiproducent Dijverhof.
Liegebeest-verkiezing
Wakker Dier organiseert deze verkiezing voor de derde keer, om leugens over dierenwelzijn te ontmaskeren. In het afgelopen jaar meldden consumenten de kandidaat Liegebeesten aan. Van 18 september tot 3 oktober kon iedereen stemmen op een negental  genomineerden (www.wakkerdier.nl/liegebeest).
Het CDA kreeg 30% van de ruim 8.000 stemmen. Op de tweede plaats kwam de verpakking voor gangbaar vlees van Albert Heijn. Het goedkoopste vlees heeft een verpakking met een vergelijkbare en even luxe uitstraling als het diervriendelijker geproduceerde ‘Puur en Eerlijk’ vlees. Veel consumenten noemen dit ‘dierenleed met een strik eromheen’ en ervaren dit als verwarrend en misleidend: “Je denkt iets fatsoenlijks te kopen, maar je legt gangbaar vee-industrievlees in je winkelwagentje”. Nummer drie is eierproducent Dijverhof die op zijn website legbatterijeieren ‘diervriendelijk’ noemt. De legbatterij wordt binnen de EU als dermate dieronvriendelijk gezien dat deze nota bene per 2012 wordt verboden.
Vorig jaar won de term ‘scharrelei’ de Liegebeest-verkiezing, omdat veel Nederlanders onterecht denken dat scharrelkippen buiten scharrelen. In 2009 won de reclame ‘Kalfsvlees, daar wordt echt iedereen vrolijk van’ met Rob Geus.
CDA: terechte winnaar
Het officiële standpunt van de CDA over dierenwelzijn luidt: “We moeten zorgvuldig met dieren omgaan” en “we zijn tegen grootschalige intensieve veehouderij die alleen op winst uit is[iii]." Toch is er geen politieke partij die meer tegen dierenwelzijn en vóór de vee-industrie stemt, dan het CDA. In het afgelopen parlementaire jaar werden er 36 moties voor verbetering van het dierenwelzijn in de vee-industrie ingediend. Het CDA stemde in 72% van de gevallen tegen[iv].
In haar verkiezingsprogramma was het CDA het geheel eens met de stelling van de Dierenbescherming dat ‘Ter voorkoming van stalbranden de brandveiligheid zwaar mee dient te wegen bij nieuw- en verbouw van huisvestingssystemen voor dieren[v].’ Haaks hierop staat de uitspraak van Staatssecretaris Bleker van het CDA, dat de bouwregelgeving de komende vijf jaren niet aangepast hoeft te worden om stalbranden te voorkomen[vi]. In de huidige bouwregelgeving valt een stal onder de categorie ‘lichte industrie’. Dit houdt in dat bijvoorbeeld een brandmelder of bluswater niet verplicht zijn in een stal met duizenden dieren. In 2011 zijn al 308.000 dieren verbrand[vii].
Dwangvoedering
Foie gras is de vervette lever van eenden en ganzen. Pas wanneer de lever vier maal groter is dan een normale lever mag deze volgens de franse wetgeving foie gras genoemd worden. Zulke grote levers zijn alleen mogelijk met behulp van dwangvoedering, een proces dat door de Europese Commissie als zeer dieronvriendelijk is beschreven. Vaak zijn levers zes tot tien maal groter dan normaal. Diervriendelijke en duurzaam geproduceerde foie gras bestaat niet.
Dat jagers niet echt dierenliefhebbers zijn te noemen, behoeft volgens Wakker Dier geen extra uitleg.
Bron: Wakker Dier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.