CDA: lichtreclames 's nachts uit
• 15-06-2009
• leestijd 2 minuten
Het CDA is voor het uitlaten van lichtreclames tussen middernacht en 7 uur 's ochtends. CDA-milieuwoordvoerster Liesbeth Spies pleitte daar maandag in de Tweede Kamer voor om energie te besparen.
De maatregel brengt heel weinig op en is deels symbolisch, zei ze in een debat in de Kamer over het energie- en klimaatbeleid van het kabinet tot nu toe. D66'er Boris van der Ham trok het effect in twijfel en vroeg zich af of het overal zoals in de grote stad zou lukken. GroenLinks-fractieleider Femke Halsema sprak van ,,klein bier''.
,,We zullen moeten sprokkelen en hutje bij mutje moeten leggen. We moeten geen mogelijkheid onbenut laten'', antwoordde Spies. Ze stelde voor te beginnen met het doven van de lichten langs de snelwegen. Spies voegde eraan toe dat een dergelijke maatregel moet worden overlegd met gemeenten en bedrijven.
De grootste regeringspartij wil doorgaan op de ingeslagen weg wat betreft het klimaatbeleid, Schoon en Zuinig gedoopt. Spies gaf vooral hoog op van het sluiten van convenanten, vrijwillige afspraken, met bedrijven.
PvdA-collega Diederik Samsom is voor meer bindende maatregelen, zoals normen voor bestaande gebouwen als kantoorgebouwen en een verplichte labelprestatie voor huurwoningen. Hij presenteerde in het debat een 'pluspakket' met een tiental suggesties, zoals verder de landelijke ,uitrol' van de 'slimme bovenleiding' voor de trein. Dat zou 30 procent schelen voor het energieverlies op bovenleiding. De extra maatregelen zouden in 2010 klaar moeten zijn.
Daarnaast klaagde Samsom over het moeizaam verlopen klimaatoverleg in Kopenhagen van de afgelopen twee weken. ,,Een beschamende boel'', was zijn conclusie over de onderhandelingen over een opvolger van het Kyoto-klimaatprotocol dat in 2012 afloopt. De PvdA-woordvoerder pleitte voor een steviger lobby van het kabinet, ,,een gecoördineerde inzet van iedereen in dit kabinet om druk uit te oefenen zodat andere landen het Nederlandse voorbeeld gaan volgen''. PVV'er Barry Madlener verweet hem 'klimaatfundamentalisme'.
Bron: ANP