Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

CDA Brabant steunt grenzen aan veehouderij

  •  
17-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
biggen.jpg
Het CDA in Brabant stemt vrijdag in met voorgestelde grenzen aan de omvang van veebedrijven. Alleen als grotere uitbreidingen nodig zijn om veehouderijen diervriendelijker en milieuvriendelijker te maken zijn uitzonderingen nog mogelijk, zette fractiewoordvoerder Conny Kerkhof-Mos uiteen in enkele gesprekken met de pers.
De economische teruggang, het negatieve imago van de veehouderij en de uitbraak van Q-koorts hebben de branche op een keerpunt gebracht, aldus het Brabantse CDA, dat veel aanhang heeft onder boeren. Brabants grootste partij komt tot deze historische 'herbezinning' door het massaal ondertekende burgerinitiatief tegen megastallen, dat Provinciale Staten vrijdag bespreken.
Het CDA in Brabant wil af van grootschaligheid en zogenoemde varkensflats. Streefbeeld is het rendabele gezinsbedrijf met hooguit een paar knechten, legde de partij dinsdag desgevraagd uit.
Het voorstel om de omvang van intensieve veehouderijen vast te leggen op maximaal 1,5 hectare (ruim twee voetbalvelden) krijgt door de steun van het CDA een ruime meerderheid. Grotere bedrijven worden alleen toegestaan in zogenoemde landbouwontwikkelingsgebieden tot een afmeting van netto 2,4 hectare.
Verschil van mening tussen de coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA bestaat er nog over het aantal van deze concentratiegebieden. Gedeputeerde Staten zeggen dat er behoeft is aan 34 in plaats van de oorspronkelijke 48. De PvdA zegt dat er slechts zeven ontwikkelbaar zijn gelet op alle regels. VVD en CDA willen dat het provinciebestuur inventariseert waar ontwikkelingen mogelijk en nodig zijn.
Veehouders die binnen 200 meter van de dorpskern zitten moeten vanwege gezondheidsrisico's het aanbod krijgen om te stoppen of vertrekken, aldus het CDA. De partij wil daarvoor één regeling en als het bestaande subsidiebudget op is, moet er geld bij. Om hoeveel bedrijven het gaat is niet bekend.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.